ua en ru

Українсько-російські стосунки перебувають у "стратегічному ступорі", - КПУ

Українсько-російські стосунки перебувають у "стратегічному ступорі". Таку думку висловив лідер Комуністичної партії України (КПУ) Петро Симоненко, виступаючи на Міжнародному форумі, що проходить в МДІМВ.

На переконання Симоненка причина очевидна - до цих пір не визначена модель україно-російських відносин.
"Які реалії сьогодні: Росія є центром нового інтеграційного об'єднання і з цих позицій вибудовує свій зовнішньополітичний курс, а Україну Захід вбудовують в систему міжнародних відносин як держава з периферійної економікою", - сказав лідер КПУ.

Симоненко зазначив, що тривалий час Україна намагається балансувати між інтересами Вашингтона, Брюсселя та Москви. Така тактика навіть отримала свою назву - багатовекторність. Саме її використав український бізнес для вилучення прибутку і особистих вигод.

"При цьому офіційний Київ намагався дотягнутися до ЄС, видершись на хребет Росії. Зараз боротьба за ринки збуту і доступ до ресурсів в умовах світової кризи суттєво загострилася. Одночасно активізувалися процеси фрагментації глобальної економіки, прискорилося формування нових регіональних і транс-регіональних систем поділу праці", - заявив Симоненко.

На думку лідера українських комуністів, в таких умовах зберегти "багатовекторність", тобто одночасна участь в декількох системах, об'єктивно неможливо.

"Перед Україною дуже гостро постало питання вибору. І цей вибір, в кінцевому рахунку, створить нову конфігурацію і визначить порядок денний україно-російських відносин", - переконаний Симоненко.