ua en ru

В Україні запустили електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії

В Україні запустили електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії Фото: Моз (РБК-Україна)

В Україні є 220 тис. інсулінозалежних пацієнтів

Міністерство охорони здоров'я України запустило роботу електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"На виконання Постанови КМУ № 239 "Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну" від 23.03.2016 року Моз України ввів роботу електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії", - йдеться в повідомленні.

За офіційною статистикою, в Україні є 220 тис. інсулінозалежних пацієнтів, тоді як, в електронний реєстр поки таких пацієнтів було внесено 174 тис.

Таким чином ці дані вказують на наявність близько 46 тис. неіснуючих хворих, включалися в обґрунтування кількості грошей на закупівлю препаратів інсуліну за кошти державного бюджету.

Так, протягом останніх 8 місяців більшість областей перейшли на користування єдиним реєстром і працюють за процедурою реімбурсації.

На сьогодні, області, краще підготовлені до роботи через реєстр (Полтавська, Чернігівська, Вінницька) вже значно економлять на закупівлю препаратів інсуліну.

Однак затримка впровадження роботи електронного реєстру пацієнтів створює умови для існування корупційних ризиків та невиправданої витрати бюджетних коштів.

Зазначено, що введення реєстру дозволяє уникнути необгрунтованих закупівель на десятки мільйонів гривень. Відповідно, ця економія дозволить забезпечувати безперебійне постачання високоякісних препаратів інсуліну кожному пацієнту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що коштів, закладених у державному бюджеті України, вистачить на закупівлю менше половини необхідних медичних препаратів, та й то в тому випадку, якщо Міністерство охорони здоров'я встигне отримати ліки в цьому році.