ua en ru

В Україні не закриють школи з мовою навчання нацменшин, - Гриневич

В Україні не закриють школи з мовою навчання нацменшин, - Гриневич Фото: Лілія Гриневич (kmu.gov.ua)

Навчання українською мовою розширює можливості для школярів

В Україні школи з мовою навчання національних меншин закривати не будуть, учням нададуть більше можливостей для оволодіння українською мовою. Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич на зустрічі з педагогами угромовного Берегівського району Закарпаття, передає "Радіо Свобода".

За її словами, навколо статті 7 ЗУ "Про освіту" виникла велика кількість міфів і вона експлуатується в політичних цілях.

"Мовна" стаття створює стіни непорозуміння в національних громадах. Неправда, що йдеться про закриття шкіл нацменшин. Що дійсно змінює стаття - це збільшує і вводить предмети українською мовою з 5-го класу. У мене є сумнів тільки за пунктом 4, який зрівнює всіх, і говорить, що після 5-го класу лише кілька предметів рідною мовою. Я буду дискутувати в парламенті і пропонувати різні моделі навчання залежно від їх мовної специфіки", - сказала Гриневич.

Міністр також запевнила, що МОН не відмовиться від того, щоб у школах з угорською мовою діти мали шанс вивчити українську мову.

"Більшість предметів будуть вивчатися на угорській. Усі батьки матимуть вибір: чи віддавати дитину в школу з угорською мовою навчання або з українською. Якщо деякі кажуть, що звужуємо права, коли хочемо впровадити кілька предметів українською мовою, я стверджую, що ми розширюємо права. Без знання державної мови у випускників звужені права професійної реалізації, доступу до держслужби, навіть до специфічної лікувальної допомоги", - додала міністр.

Нагадаємо, Гриневич повідомила, що висновки Венеціанської комісії щодо закону України "Про освіту" можна очікувати приблизно 11 грудня 2017 року.