ua en ru

В Україні зафіксовано 52 випадки порушення свободи слова в 2017 році

В Україні зафіксовано 52 випадки порушення свободи слова в 2017 році Фото: в Україні зафіксовані порушення свободи слова

Найбільше порушень свободи слова сталося в Києві і Київській області

За перший квартал 2017 року в Україні загалом зафіксовано 52 випадки порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни. Про такі дані повідомляє Інституту масової інформації (ІМІ), який проводить щомісячний моніторинг "Барометр свободи слова".

Відзначають, що основними порушеннями за три місяці стали - перешкоджання професійній діяльності журналіста - 15 випадків, 9 випадків обмеження доступу до публічної інформації та 7 випадків погроз.

Найбільше порушень сталося в Києві з областю (12 випадків). На другому місці за рівнем порушень опинилась Донецька область (п’ять випадків). У Дніпропетровській та Миколаївській областях зафіксовано по чотири випадки. В окупованому Криму помічено 7 випадків порушень прав журналістів.

Також відзначають, що переважно порушували право журналістів на професію приватні особи, місцева влада, депутати, посадовці, судді, СБУ, політичні партії.

"Експерти ІМІ відзначають збільшення порушень в категорії доступ до публічної інформації, зокрема 9 випадків з початку року у порівнянні з першим кварталом 2016 року, коли було зафіксовано три випадки", - повідомляють в інституті.

У той же час ІМІ зафіксував зменшення кількості фізичної агресії стосовно журналістів. Зафіксовано лише два випадки побиття у цьому році, у порівнянні з першим кварталом 2016 року, коли експерти відслідкували 7 випадків.

Нагадаємо, РФ відправить до Криму додаткових силовиків на час курортного сезону.