ua en ru

В Україні зросли ставки за міжбанківськими кредитами

В Україні зросли ставки за міжбанківськими кредитами Фото: в Україні зросли ставки за кредитами на міжбанку (УНІАН)

Причиною зростання стало підвищення облікової ставки НБУ

У зв'язку з підвищенням Національним банком України облікової ставки до 16% зросли ставки за міжбанківськими кредитами. Про це йдеться в черговому макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку.

Так, за перший робочий тиждень після винесення регулятором рішення про підвищення облікової ставки, середньозважена вартість кредитів на міжбанківському ринку зросла на 1.1 п. п. - до 15,1% (станом на 30 січня 2018 року по порівнянні з 25 січня 2018 за даними системи "Кредінфо").

Внаслідок цього зріс також Український індекс міжбанківських ставок. За вказаний період його зростання склало 1,4 п. п.

На думку Нацбанку, така реакція міжбанківського ринку, а також реакція не попереднє підвищення облікової і базової ставок "свідчать про дієвості трансмісійного механізму монетарної політики через канал процентних ставок".

При цьому, в регуляторі відзначають, що ефект для банківської системи від попереднього підвищення ставок Нацбанком був слабшим внаслідок значних коливань ліквідності банківської системи (зростання вартості міжбанківських кредитів тоді склав 0.3 п. п. –до 13%).

Нагадаємо, 25 січня цього року Національний банк України різко підвищив облікову ставку з 14,5% до 16% річних.

При цьому Рада НБУ розкритикував таке рішення, заявивши, що така міра не буде сприяти ефективному стримування інфляції і може створити умови для гальмування темпів зростання ВВП.