ua en ru

В Україні може зрости нелегальний ринок сигарет

В Україні може зрости нелегальний ринок сигарет Фото: тютюновий кіоск (РБК-Україна)

Зростання нелегального ринку сприяє підвищенню акцизу і різке збільшення ставок

В Україні може зрости нелегальний ринок тютюнових виробів. Про це йдеться в статті РБК-Украина "Дали прикурити: в Україні може не залишитися дешевих сигарет".

Повідомляється, що щорічний різке зростання ставок більш ніж на 20% може привести до розвитку "чорного" ринку тютюнових виробів.

"В умовах низької купівельної спроможності населення така політика спричинить за собою розвиток "чорного" та "сірого" ринків тютюнових виробів, зростання контрабанди та контрафакту", - говорить Наталія Бондаренко з "Філіп Морріс Україна".

Голова профільного підкомітету комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Михайло Кобцев (БПП) вважає, що поетапно підвищувати специфічну ставку до 90 євро потрібно.

Тільки, на його думку, це треба робити, паралельно спостерігаючи за зміною ставок акцизів в сусідніх країнах. У Білорусі, Молдові та Росії.

Якщо ставки в Україні будуть рости швидше, ніж у сусідів, то наша країна замість "експортера" контрабанди сигарет стане "імпортером".

Також зростання частки нелегального ринку сприяє підвищення акцизу. За словами представника "Брітіш Американ Тобакко Україна" Юрія Рилача, останній приклад - збільшення ставки відразу на 40% з 1 січня.

"Якщо в 2016 році частка нелегальної продукції на ринку України складала приблизно 1,1%, то вже в травні 2017 року вона досягла 1,7%, а в червні 2017 року - всі 2,6%", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прикордонники викрили виробництво контрафактних тютюнових виробів для поширення на території України та експорту в країни Європейського Союзу