ua en ru

В Україні набув чинності закон про медреформу

В Україні набув чинності закон про медреформу Фото: Моз (РБК-Україна)

В Україні триває підготовка до створення Національної служби здоров'я

В Україні сьогодні, 30 січня 2018 року, набув чинності закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", прийнятий у жовтні минулого року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров'я України.

Повідомляється, що зі вступом закону про медичну реформу в силу з'явилися підстави прийняти ряд рішень для своєчасної реалізації раніше заявленого плану з реформування первинної ланки охорони здоров'я. Зокрема, триває підготовка до створення Національної служби здоров'я України - страховика, який буде укладати договори з установами охорони здоров'я і закуповувати у них послуги з медичного обслуговування. Планується, що служба почне роботу до II півріччя 2018 року.

Крім того, почався процес автономізації медустанов - перетворення на комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров'я і отримувати пряме фінансування за надані послуги з держбюджету.

Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) і підключитися до електронної системи охорони здоров'я, яка зараз працює в тестовому режимі, привести матеріально-технічне забезпечення згідно з табелем технічного оснащення.

Українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними декларації з квітня 2018 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд погодив план медреформи на 2018 рік. Також прийнята концепція розвитку охорони психічного здоров'я в Україні на період до 2030 року та схвалено розширення програми "Доступні ліки".