ua en ru

В Україні збільшиться асортимент іноземних ліків, - МОЗ

В Україні збільшиться асортимент іноземних ліків, - МОЗ Фото: асортимент ліків в аптеці

Наказ МОЗ значно спрощує порядок реєстрації ліків

Міністерство юстиції України зареєструвало та оприлюднило наказ Міністерства охорони здоров`я, завдяки якому ліки, зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС можуть з`явитися в Україні протягом кількох тижнів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров`я у Facebook.

Наказ МОЗ дозволить збільшити асортимент ліків на ринку. На сьогодні в Україні зареєстровано близько 10 тис. лікарських засобів.

Раніше процедура реєстрації тривала 1-2 роки і якщо виробник хотів її спростити, спрацьовували корупційні схеми. Через корупцію та інші труднощі виробники не хотіли реєструвати в Україні лікарські препарати.

Наказ МОЗ №1245 був прийнятий 18 листопада 2016 року і носить назву "Про затвердження порядку розгляду реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), та матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення на лікарські засоби, які зареєстровані компетентними органами Сполучених Штатів Америки, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, лікарських засобів, що за централізованою процедурою зареєстровані компетентним органом Європейського Союзу".

Нагадаємо, МОЗ назвало 9 типів ліків, які краще не використовувати при грипі і ГРВІ. Серед названих ліків антибіотики, противірусні та рослинні препарати.