ua en ru

В Україні рівень тіньової економіки знизився до 33% ВВП, - МЕРТ

В Україні рівень тіньової економіки знизився до 33% ВВП, - МЕРТ Фото: Мінекономіки (колаж РБК-Україна)

За методом збитковості підприємств у відомстві оцінюють тіньову економіку у 22% ВВП

В Україні рівень тіньової економіки в січні-вересні 2017 року знизився до 33% ВВП, зменшившись на 3 процентних пункту (п. п.) порівняно з показником за дев'ять місяців 2016 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) у спеціальному звіті.

Повідомляється, що найбільший рівень тіньової економіки традиційно показав метод "витрати населення - роздрібний товарообіг". Згідно з даним методом тіньова економіка становить 48% ВВП. У МЕРТ пояснили, що це пов'язано з великим зростанням обсягу продажу населенню споживчих товарів на 5,8%.

За методом збитковості підприємств у відомстві оцінюють тіньову економіку у 22% ВВП, що на 3 в. п. нижче показників за січень-вересень 2016 року. При цьому електричний і монетарний методи показали скорочення рівня "тіні" на 2 п. п. за вказаний період – до 30% ВВП за електричним методом і до 23% за монетарним, свідчать дані Мінекономрозвитку.

Скорочення тіньової економіки відбувалося на фоні незначного зменшення питомої ваги обсягу готівки в грошовій масі (27,3% за станом на 1 жовтня 2017 року в порівнянні з 27,8% роком раніше).

При цьому позитивну динаміку за електричним методом МЕРТ пояснює збільшенням реального ВВП у січні-вересні 2017 року більшими темпами, ніж обсяг споживання електроенергії.

Нагадаємо, наприкінці вересня повідомлялося, що рівень тіньової економіки України зменшився на 6% в I кварталі 2017 року порівняно з аналогічним періодом минулого року.