ua en ru

Україні загрожує витіснення зі світового ринку залізної руди з боку РФ, - експерт

Україні загрожує витіснення зі світового ринку залізної руди з боку РФ, - експерт

В Україні плата за залізорудну сировину більш ніж в п'ять разів вища ніж в Росії, та втричі вища порівняно з Казахстаном. Про це повідомив голова ради "Федерації металургів України" Сергій Біленький в ході круглого столу "Плата за надра: Україна в контексті світової практики" в Києві.

"На сьогоднішній день у нас рента плата більш ніж в 5 разів вища, ніж в Російській Федерації і більш ніж в три рази вища за рентну плату в Казахстані", - зазначив Біленький.

За словами голови ради Федерації металургів, підвищення рентної плати призведе до витіснення України конкурентами з Австралії та Бразилії з її основного ринку збуту - Китаю.

"Якщо така тенденція продовжиться, то ми ризикуємо, що імпорт залізорудної сировини з Російської Федерації буде економічно більш вигідним ніж придбання залізорудної сировини вітчизняного виробництва", - підсумував він.

Як повідомив Біленький, сьогодні рентна плата з тонни залізорудного концентрату становить 3,1 доллара США, при тому, що у першому кварталі 2014 р. вона становила близько 1 доллара США за тонну.