ua en ru

Україні варто відмовитися від японського кредиту, - В. Волга

Збиток, якого зазнала Японія від стихійних лих та аварій на АЕС, не стане початком другої хвилі світової фінансової кризи. Про це заявив голова Держфінпослуг Василь Волга.
«Жодним чином. Японія зазнала збитків на суму від 80 до 150 млрд дол. Для другої економіки світу це не катастрофічний збиток », - вважає В.Волга.
«Можливо те, що ситуація сама по собі дасть поштовх до вироблення нового підходу до розрахунків з перестрахування, встановлення тарифів, але і це не торкнеться солідних фірм. Те, що відбулося в Японії трохи перебільшено. У США після фінансової кризи 2008 р. істотних змін у перестрахуванні не відбулося. Так що не думаю, що на загальну світову систему перестрахування, в сенсі збільшення відсотків по перестраховці, вплинуть японські події. Хіба що почнуться розмови про новий порядок розрахунків», - зазначив голова Держфінпослуг.
Говорячи про долю обіцяного Японією Україні кредиту, В.Волга відзначив, що з боку Києва найкраще буде відмовитися від нього зовсім. «Заморозять його самі японці чи ні, яким чином уряд Японії буде приймати для себе це рішення, я не знаю, це не від нас з вами залежить. Але справою честі для України в даній ситуації буде відмова від цього кредиту. Це було б шляхетно з нашого боку. А на економіці це, звичайно ж, відіб'ється погано. Хоча пересічний українець все одно цього не помітить. Ці 100 млн все одно потрапили б до наших 25 млрд. А нам з вами реальні зміни, що залежать від цих грошей, все одно не видно. Їх бачать тільки олігархи», - резюмував В.Волга.