ua en ru

В Україні скоро доведеться створювати "анти-антикорупційне бюро", - адвокат

В Україні скоро доведеться створювати "анти-антикорупційне бюро", - адвокат Фото: Артем Ситник

В Україні скоро доведеться створювати "анти-антикорупційне бюро". Про це пише на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook адвокат Олексій Шевчук.

Він зазначив, що, за повідомленнями ЗМІ, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заробив у травні близько 122 тис. грн.

"От особисто я не проти високих зарплат для чиновників, особливо якщо їх функція - боротися з корупцією. Гідний заробіток антикорупціонерів повинен бути запобіжником від того, щоб антикорупційні органи не перетворилися в корупційні. Але виникає закономірне питання, чи напрацював глава НАБУ на ці недосяжні для переважної більшості кошти, враховуючи "успіхи" очолюваного ним відомства?", - підкреслив Олексій Шевчук.

Він зазначив, що "на НАБУ покладають серйозні завдання: тільки в останні дні цей орган отримав для розслідування матеріали так званої "чорної каси" Партії регіонів та доручення від вищого керівництва держави викорінювати корупцію в обленерго".

"Однак є підстави вірити в те, що НАБУ під керівництвом Артема Ситника досягне тут успіху? На жаль, жодних підстав не видно, оскільки працівники відверто "кошмарять" бізнес і це нам кажуть наші клієнти. Останнім часом вони навіть почали "кошмарити" адвокатів", - заявив адвокат.

"Доводиться визнати: Артем Ситник провалив боротьбу з корупцією. НАБУ працює вже рік, причому останні півроку там близько 500 співробітників, з яких понад 180 - детективи з середніми зарплатами 32-34 тис. грн. Бюджет на 2016 рік - майже 490 млн гривень. Ситник хвалиться, що його підлеглі розслідують 148 проваджень, але в суди передано лише 15 справ", - заявив Шевчук.

Зокрема, адвокат навів приклади: "Обвинувальний акт стосовно судді Дзержинського райсуду Харкова Лазюка ("виправдав" Добкіна і Кернеса) стосується хабара аж на 1 тис. дол. Викритий прокурор Херсонської місцевої прокуратури в тому, що отримав неправомірну вигоду в розмірі 25 тис. дол. за вплив на прийняття уповноваженими особами рішення про закриття кримінальних проваджень. На тлі розгулу в Україні багатомільярдної корупції це, м'яко кажучи, не вражає. Боляче визнавати, що стара прокуратура, яка була гнилою, політично ангажованою і корумпованою, працювала-таки ефективніше", - констатує Олексій Шевчук.

"НАБУ відмовилася розслідувати і більшість незручних для себе політичних справ, мовляв, доказів немає. Справи в НАБУ дрібні, зате піар на них - широкомасштабний, ЗМІ буквально заповнені інтерв'ю та коментарями Артема Ситника. Ось тільки при їх вивченні стає зрозуміло, що мова йде в них не про конкретні результати (при їх відсутності), а про слідчі дії - допити, запити, "маски-шоу" та інші. Але і тут трагікомічні випадки: взвод збройних детективів НАБУ не спромігся затримати в Одесі суддю з "травматикою", зазначив адвокат.

"Виникає чимало запитань і до "обліко морале" керівництва НАБУ: декларація "головного антикорупціонера" Артема Ситника за 2014 показала 23540 гривень доходу в рік. Тобто, в місяць він не заробляв і двох тисяч гривень. Можу сказати як колега: для київського адвоката з офісом в самому центрі - це навіть не смішно ", - констатував юрист.

Він також нагадав історію з закупівлею за завищеними цінами копіювальної техніки, автомобілів, речового забезпечення для персоналу НАБ.

"Виявилося, що в жовтні 2015 НАБУ влаштувало "відкритий" конкурс, під час якого купували "ксерокси" ... 70 000 гривень за одиницю, тоді як журналісти швидко знайшли аналогічний апарат за ціною 45 000 гривень. А набір одягу коштує 52798 грн. Всі ознаки ст. 191 КК (за ознакою розтрати шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) та ст. 364 КК України", - дав юридичну оцінку адвокат.

"З таким розвитком подій скоро доведеться створювати ще одну структуру - Анти-антикорупційне бюро, яке буде вивчати факти вибіркового розслідування та корупції в керівництві самого НАБУ", - заявив Олексій Шевчук.