ua en ru

В Україні сьогодні набуває чинності податкова реформа

В Україні сьогодні набуває чинності податкова реформа Фото: Податковий кодекс

Текст закону опублікований у спецвипуску парламентської газети "Голос України"

В Україні сьогодні, 1 січня 2016 року, набуває чинності закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році". Текст закону опублікований у спецвипуску парламентської газети "Голос України" № 250 (6254), датованому від 31 грудня 2016 року.

Відповідно до закону, зокрема, пропонуються такі зміни в частині податку на додану вартість: вдосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який буде забезпечувати однакові вимоги і права для всіх платників податків, з урахуванням черговості подання платниками податків заявок на відшкодування ПДВ; введення офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податків, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

Крім того, вводиться два види реєстрів. Один для тих, у кого обсяги експорту перевищують 40%, другий - для решти експортерів. Ця норма набуде чинності з 1 лютого 2016 року.

По акцизах - специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімальне акцизне податкове тягар та сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%, адвалорна ставка залишається без змін. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртні напої по відношенню до діючих на сьогоднішній день - на 50%, на пиво - на 100%, на вина - на 100%. Вводиться ставка акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) у розмірі 211,59 грн / на 1 л стовідсоткового спирту.

Також документом встановлюється єдина базова ставка ПДФО у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%); для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%; звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв'язку із здійсненням заходів з енергоефективності та енергозбереження; звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Щодо спрощення системи оподаткування передбачаються наступні зміни: зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників III групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - і з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 рази ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств) скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Проектом закону встановлюються такі новації щодо акцизного податку: введення системи електронного адміністрування реалізації палива: введення акцизної накладної як обов'язкового електронного документа, який буде складатися при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку; запобігання випадків реалізації на АЗС неврахованих обсягів палива, з яких не сплачено акцизний податок.

Також пропонується внести ряд змін до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якими передбачається:

- Встановлення єдиної ставки ЄСВ у розмірі 22%;
- Підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат;
- Скасування ЄСВ, який утримується із заробітної плати (доходу) працівників (фізичних осіб).

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла 24 грудня 2015 за основу і в цілому законопроект №3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році". Відповідне рішення підтримав 251 нардеп.

Президент України Петро Порошенко 31 грудня 2015 року, підписав закон про нову податкову реформу на 2016 рік.