ua en ru

В Україні сьогодні святкують Медовий Спас

В Україні сьогодні святкують Медовий Спас Фото: Спас-2015 в Україні

З цього дня починається Успенський піст, який триває два тижні

В Україні сьогодні, 14 серпня 2015 р., християни православного та греко-католицького віросповідання відзначають Медовий Спас, також свято називають "перший Спас" або Маковія (церковне свято Походження чесних древ Животворящого хреста Господнього).

З першого дня Медового Спаса починається Успенський піст, який триває два тижні.

Цього дня святкується також день семи Святих Мучеників Маковеїв, або, як кажуть у народі, "Маковій".

Церква відзначає пам'ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма та Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

В цей день у церквах святять воду, квіти і мак. Зокрема, на Медовий Спас прийнято збирати букети квітів, у яких присутні великі достиглі голівки маку, а також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінки та різні трави. Такі букети називаються "маковійчики". При цьому кожна квітка в букеті мала своє призначення. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни, а навесні - розсівають по городу.

З ранку віруючі намагаються нічого не їсти, аж поки не вип'ють свяченої води. Обрядовою їжею на цей день є "шулики", або "ломанці", також в цей день готують пісний борщ з грибами.