ua en ru

В Україні сьогодні відзначають свято Трійці

В Україні сьогодні відзначають свято Трійці Фото: ікона Трійця Старозавітна

У народі прийнято збирати букети з трав, щоб принести в церкву, а потім - прикрасити будинок

Православні християни сьогодні, 31 травня, святкують одне з ключових церковних свят - День Святої Трійці. Трійця святкується на п'ятидесятий день після Великодня, тому це свято ще називається П'ятидесятницею.

У цей день православні віруючі згадують про зішестя Святого Духа на апостолів, коли всі вони зібралися разом у Сіонській світлиці в Єрусалимі. Згідно з релігійними переказами, тоді раптово пролунав сильний шум з неба, ніби від сильного вітру, і цим шумом наповнився дім, в якому перебували апостоли. Потім вони побачили як би поділені язики вогню, і по одному вогненному мови спочило на кожному з апостолів.

Перші згадки про загальноприйнятому святкуванні Трійці датують III ст. Через століття всі церковні письменники описували звичаї, прийняті на п'ятдесятий день після Світлого Христового Воскресіння.

У народі Трійцю називають Зеленою неділею. Збирають букети з меліси, м'яти, осоки, щоб принести в церкву, а потім - прикрасити будинок. Зелень символізує життя і зелений тиждень предки відзначали задовго до появи християнства. Віруючі стверджують, що трави після освячення в церкві отримують цілющу силу, тому з м'яти і меліси радять заварювати чай. Вірять, що навіть роса, зібрана на Трійцю, знаходить цілющу силу.

В рамках святкування Трійці в Києві, крім традиційних служб у церквах, пройде ряд інших заходів.

Зокрема, в Національному музеї народної архітектури та побуту України ("Пирогово") 31 травня в експозиції "Середня Наддніпрянщина" відбудеться свято "Трійця". О 12:00 на Співочому полі музею буде встановлено троїцьке дерево - Виха. О 13:00 біля селянських садиб буде проходити троїцький обряд "Водіння куста", після чого розпочнуться виступи на сценічному майданчику фольклорних колективів з Житомирської, Рорвенской, Київської областей і Києва.

А от у парку "Київська Русь" свято Трійці відзначать у понеділок, 1 червня. Зокрема, відвідувачам покажуть "Зелений мюзикл" - дійство, в якому будуть відображені різні аспекти життя - пробудження природи, гумор і веселощі, народні традиції, романтика і героїка. Театралізовані номери включатимуть виступи кінного театру. Програма буде чергуватися з виступами учасників IV Міжнародного фестивалю бойових мистецтв організації "Триратна".

Крім того, на території Стародавнього Києва будуть працювати експозиції історичного костюма, середньовічного кораблебудування, можна буде постріляти з лука, покататися верхи на конях чи поні, виготовити власноруч сувенір на одному з майстер-класів.

Нагадаємо, з нагоди святкування Трійці українці отримають додатковий вихідний 1 червня.