ua en ru

В Україні сьогодні відзначають християнське свято Горіховий Спас

В Україні сьогодні відзначають християнське свято Горіховий Спас Фото: в Україні сьогодні відзначають християнське свято Горіховий Спас

З цим днем ​​пов'язують початок масового збору лісових горіхів

В Україні сьогодні, 29 серпня 2015 року, християни православного та греко-католицького віросповідання відзначають свято Горіховий або Хлібний Спас (Перенесення з Едесси до Константинополя нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа).

Третій Спас зазвичай вважався напівсвятом. До цього дня, як правило, закінчували жнива і пекли пироги з борошна нового врожаю. Також було прийнято торгувати полотнами та холстами. Крім того, з цим днем ​​пов'язують початок масового збору лісових горіхів.

За народними прикметами, саме до цього дня горіхи дозрівали і вони, разом з медом та яблуками, обов'язково подавалися до святкового столу. А ще вважалося, що в цей день вода з підземних джерел ставала цілющою.

Нагадаємо, 14 серпня 2015 року, християни православного та греко-католицького віросповідання відзначали перший Спас - Медовий або Маккавей (церковне свято Походження чесних древ Животворящого хреста Господнього).

Другий Спас - Яблучний (Преображення Господнє) відзначався 19 серпня. Це свято символізує закінчення жнив та завершення літа.