ua en ru

В Україні зростає популярність судових засідань у режимі відеоконференції

В Україні зростає популярність судових засідань у режимі відеоконференції Фото: "дистанційні" судові засідання можна проводити в кожному суді України

У 2014 р. такі сеанси проходили понад 53 тис. разів

За перший квартал 2015 р. у місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції при здійсненні досудового розслідування та судового провадження було проведено 11,039 тис. сеансів відеоконференц-зв'язку. Про це повідомили у прес-центрі Державної судової адміністрації України.

У 2014 р. такі сеанси проходили 53 тис. 85 разів, а у 2013 р - 10 тис. 995 разів.

Здійснення цілої низки організаційних заходів для впровадження системи відеоконференц-зв'язку дозволило не тільки заощадити державні кошти, а й полегшило участь у судовому процесі сторін-учасниць. "Отже, на сьогодні наявність систем відеоконференцзв'язку дає можливість проводити "дистанційні" судові засідання в кожному суді України", - йдеться в повідомленні.

У Державній судовій адміністрації України зазначають, що зростання популярності використання системи відеоконференц-зв'язку під час судових засідань пояснюється в першу чергу тим, що це дозволяє прискорити розгляд справ, які відкладаються через неможливість прибути на засідання учасників процесу, і економить кошти громадян, які в силу зміни підсудності розгляду справ змушені їздити до столиці чи інші регіони країни.

Крім цього, 335 мобільних систем відеоконференц-зв'язку передані у безоплатне користування до 30 слідчих ізоляторів і 128 установ виконання покарань. У судовій адміністрації запевняють, що подібне технічне нововведення суттєво економить кошти держбюджету, а в цілому сприяє забезпеченню права кожного громадянина на справедливий суд.

Як повідомлялося, свідків у справі сина Мустафи Джемілєва допитають по відеозв'язку.