ua en ru

Україні доводиться за свій рахунок підтримувати транзит газу в Європу, - Вітренко

Україні доводиться за свій рахунок підтримувати транзит газу в Європу, - Вітренко Фото: Юрій Вітренко, директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" (з відкритих джерел)

"Газпром" має намір обмежує тиск на вході газу в Україну

Дії російського газового монополіста "Газпрому", який обмежив тиск газу на вході в Україну, є безпрецедентними. Про це в ефірі телеканалу "24" заявив голрвний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"Спосіб, який це зробив "Газпром", є безпрецедентними. Тобто "Газпром" направив відповідний рахунок на виконання рішення арбітражу, яке було попереднє, за контрактом на постачання газу, ми цей рахунок оплатили", - заявив Вітренко.

За його словами, критична ситуація склалася також і завдяки збігу обставин.

З одного боку, "Газпром" не виконав свої зобов'язання, про що стало відомо лише сьогодні вранці. З іншого боку, погодні умови в Україні і в Європі призвели до значного підвищення цін на газ в ЄС.

"Але це не випадковість, те, що "Газпром" обмежує тиск на вході в Україну, відповідно, ми за рахунок наших компресорів повинні забезпечувати експорт газу в Європу. Саме це збіг обставин, чи комбінація цих факторів і призвела до тієї дуже напруженої ситуації, яку ми зараз бачимо", - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ситуація з тиском газу на вході в газотранспортну систему України залишається критичною.