ua en ru

Україну чекає інтернетизація віддалених населених пунктів, - експерт

Роль Інтернету для журналістів та їхньох аудиторії в Україні стає визначальною. Так вважає Юрій Луканов, голова Незалежної медіа-профспілки України, коментуючи значення Інтернет-ЗМІ для сповіщення української аудиторії про найбільш важливі події в країні.

"Інтернет, соціальні мережі служитимуть суспільству своєрідним будильником совісті. Телебачення в тому вигляді, який ми маємо сьогодні, таку функцію виконувати не зможе. Деякі крупні канали (хоч і не без конфліктів) власники-олігархи повертають під контроль адміністрації президента, щоб не дратувати. Тому журналістське співтовариство в цілому настроєне зберегти Інтернет як додатковий канал розповсюдження правдивої, незаангажованої інформації. Або навіть як основний канал - якщо на основному місці працевлаштування їх професійної діяльності перешкоджатимуть", - сказав Луканов.

На його думку, події останнього місяця в Україні (а раніше - і в інших країнах) найяскравіше ілюструють значення Інтернету: "Саме активна діяльність журналістів в соцсетях спочатку підштовхнула людей підтримати акції протесту, а сьогодні ці інтернет-майданчики служать ефективним засобом мобілізації".

При цьому Луканов вважає, що Україну чекає активніша інтернетизація не тільки великих міст, але і населених пунктів, віддалених від центрів продукування головних інформаційних потоків.

Нагадаємо, Україна займає 68-е місце в світі по індексу розвитку інформаційно-комунікаційних технологій серед 157 країн, згідно дослідженням Міжнародного союзу електрозв'язку. Індекс включає 11 показників, які охоплюють доступ до інформаційно-комунікаційних технологій, їх використання і навики населення в області ІКТ.

Перше місце в рейтингу МСЕ займає Південна Корея, друге місце - Швеція, а третє - Ісландія. Серед країн СНД лідером по індикаторах розвитку ІКТ є Росія (40-е місце), услід йде Білорусь (41-е місце).