ua en ru

В Україні планують запровадити 5-бальну шкалу лавинної небезпеки

В Україні планують запровадити 5-бальну шкалу лавинної небезпеки Фото: лавина

Україна лишається однією з небагатьох країн Європи, де досі не почала працювати 5-бальша шкала лавинної небезпеки

В Україні планують запровадити 5-бальну шкалу лавинної небезпеки. Відповідну програму обговорювали фахівці на прес-конференції присвяченій сніжно-лавинному сезону 2014/2015 в українських Карпатах, яка пройшла сьогодні у Львові, повідомляють місцеві ЗМІ.

Повідомляється, що проект із запровадження в Україні міжнародної 5-ти бальної шкали лавинної небезпеки стартував у 2012 році. У рамках проекту, який передбачає визначення рівня небезпеки сходження лавини, польські та словацькі фахівці проводили навчання як із застосування 5-бальної шкали, так і з порятунку людей, які потрапили в лавину. Перші навчання провели на Драгобраті, пізніше - на Чорногорі, у Боржаві та Пилипці.

"Ми розпочинаємо співпрацю з нашими партнерами, вивчаємо всі ступені лавинної небезпеки, методику, хоча у нас нема усіх приладів, які є в наявності у партнерів. В даний час усі працівники пройшли навчання. Але для того, щоб якнайшвидше запровадити 5-ти бальну систему, держава повинна нас забезпечити необхідними приладами, люди мають бути добре споряджені", - заявив начальник сніголавинної станції "Пожежевська" Михайло Довганюк.

Як наголосив координатор проекту із запровадження в Україні міжнародної 5-ти бальної шкали лавинної небезпеки, представник Центру лавинної служби гірського рятувального корпусу Мілан Лізух, Україна лишається однією з небагатьох країн Європи, де досі не почала працювати 5-бальна шкала лавинної небезпеки.

"Ми хочемо зробити все, щоб зимою на Україні було безпечно в горах, щоб люди були обізнані та поінформовані про небезпеку", - зазначив Лізух.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Карпатах в районі Говерли знайдено заблукалих туристів з Одеси.