ua en ru

В Україні планують будівництво сховища радіоактивних відходів, раніше вивезених до РФ

В Україні планують будівництво сховища радіоактивних відходів, раніше вивезених до РФ Фото: Остап Семерак

Термін повернення відходів кілька разів переносили через відсутність інфраструктури

В Україні планують побудувати сховище радіоактивних відходів, раніше вивезених в Російську Федерацію. Про це у Facebook повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

"Раніше Україна відправляла на переробку і 20-річне зберігання в Челябінськ. Термін повернення кілька разів переносили через відсутність належної інфраструктури. Спочатку на 2016 рік, а згодом - на 2018-й", - зазначив Семерак.

Він нагадав, що для будівництва сховища в Україні в 2009 році був створений Державний фонд, який мали наповнювати за рахунок виробників відходів. Однак у зв'язку з законодавчими змінами в 2010 та 2015 роках фонд втратив можливість накопичувати кошти і фактично припинив існування.

"Сьогодні Кабінет міністрів України відмотав плівку назад і схвалив законодавчі та бюджетні зміни. Вони вдосконалюють фінансовий механізм по поводженню з радіоактивними відходами та дозволять розпочати будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива (РАВ). В даному випадку мова йде про будівництво іншого об'єкта для зберігання саме вивезених свого часу радіаційних відходів (РАВ) в Росію", - додав Семерак.

Ми маємо обов'язок забрати з Росії відпрацьовані радіоактивні матеріали. Їх раніше Україна відправляла на переробку та...

Опубліковано Остапом Семераком 11 травня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін схвалив законопроект про удосконалення поводження з радіоактивними відходами.