ua en ru

В Україні перерахують тарифи на електроенергію

В Україні перерахують тарифи на електроенергію Ілюстративне фото (РБК-Україна)

НКРЕКП врегулювала механізм формування тарифів на електроенергію

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), врегулювала механізм визначення тарифів на електроенергію для побутових і малих побутових споживачів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ligazakon.

Повідомляється, що механізм формування тарифів затверджений постановою, яка набуде чинності після оприлюднення в "Урядовому кур'єрі". Ціна на універсальні послуги включає в себе ціну купівлі електроенергії на ринку, тариф на послуги постачальника універсальних послуг, ціни на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу. Розрахунок ціни на універсальні послуги та всіх її складових проводиться за встановленими у Порядку формулами без врахування ПДВ.

Також повідомляється, що постачальник універсальних послуг зобов'язаний сформувати тарифи на розрахунковий період і оприлюднити їх не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування. Запровадження нового механізму також дозволить визначати ціни на універсальні послуги до дати початку дії нового ринку електричної енергії та в перші розрахункові періоди з початку дії нового ринку.

До початку роботи нового ринку електричної енергії ціна на універсальні послуги складається з прогнозованої оптової ринкової ціни на електроенергію, скоригованої на коефіцієнт, який враховує графік споживання населенням (К = 1,05); прогнозованого обсягу закупівлі електроенергії постачальником універсальних послуг на оптовому ринку; тарифу, за яким постачальник згідно з договором купує електричну енергію у виробника.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НКРЕКП переглянула тариф "Укргідроенерго". Зокрема, середній тариф на відпуск електроенергії на 2018 рік знижено на 13%.

До цього в комісії розповіли, коли можуть зрости тарифи через подорожчання газу.