ua en ru

В Україні загострюється ситуація з поширенням АЧС

В Україні загострюється ситуація з поширенням АЧС Фото: Володимир Лапа

Законодавство України побудовано так, що існує дестимулювання виявлення АЧС

В Україні загострюється ситуація з поширенням африканської чуми свиней (АЧС). Про це повідомив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, законодавство України побудовано так, що існує дестимулювання виявлення АЧС. Він також повідомив, що з серпня ситуація щодо поширення АЧС територією України загострилася, при цьому очікується значна кількість випадків цього захворювання і в наступному році.

"Ситуація дуже проста: вірусу однаково - чи це господарство на 60 тис. голів, де два рівні біозахисту, або це господарство, де утримується дві свині. Або ми забезпечимо належний рівень біобезпеки, або вірус сам це зробить шляхом знищення свиней в Україні. Усім очевидно, що перший варіант набагато кращий. Зараз ми над цим працюємо, і вже досягнуто попередньої угоди з регуляторною службою щодо інструкції з утримання свиней, допрацьовуємо її з Мінагрополітики. Попрацюємо над інструкцією з перевезення свиней. Тобто ми бачимо цілий ряд проблем, які в останні роки не були врегульовані", - заявив він.

За словами Лапи, потребують вирішення і питання налагодження процесу ідентифікації, відстежуванності подальшого руху не тільки тварин, а й готової продукції та ряд інших моментів.

"Ми вже розуміємо, що у нас буде значна кількість випадків АЧС і в наступному році. Це захворювання швидко не ліквідується... Але ми вийдемо на траєкторію, яка призведе до поступової локалізації захворювання АЧС", - зазначив він.

Крім того, Лапа додав, що окремо стоїть й питання контролю дикої фауни.

"Ми не отримуємо інформацію про захворювання диких кабанів. Така ситуація склалася через те, що єгері зазвичай не повідомляють про померлих диких кабанів, яких знаходять в лісі, адже їм зменшують тоді ліміт на полювання", - заявив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Білорусь з 1 вересня ввела тимчасові обмеження на ввезення свинини з Волинської та Вінницької областей України через африканську чуму свиней (АЧС).