ua en ru

Україні потрібно скоротити податкові пільги, - експерт

В Україні вже давно назріла необхідність удосконалити існуючу систему податкових пільг. Таку думку в коментарях РБК-Україна озвучив керівник податково-юридичної практики Ernst&Young, голова податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації Володимир Котенко.

"Чому це не робиться? Тому що поки немає політичної волі", - констатував експерт. Котенко відзначив, що з одного боку, існування частини пільг - цілком виправдано, зокрема, з соціальної точки зору. Мова тут, перш за все, про продукцію, споживачами якої є малозабезпечені верстви населення.

З іншого боку, представник Ernst&Young і ЄБА звернув увагу, що існування ряду спеціальних режимів оподаткування створює можливості для мінімізації податкових платежів. Так, підприємства, що працюють на загальній системі оподаткування, за допомогою своїх контрагентів, що працюють у спеціальному режимі оподаткування, завищують свої витрати. У той же час зростання доходів у "пільговиків" не призводить до пропорційного зростання їх відрахувань до державного бюджету, оскільки вони користуються податковими преференціями. В результаті держскарбниця недоотримує податкові платежі.

"Одна і та ж благородна мета при наданні податкових пільг може використовуватися і на користь, і на зло. Тобто один і той же інструмент може як наносити шкоду, так і виправляти певні проблеми", - резюмував фахівець.

Читайте також: Колесніков пропонує ввести податкові пільги для компаній, що займаються дорожнім будівництвом