ua en ru

Україні потрібен закон, який покінчить з рейдерством, – Ніконов

Україні потрібен закон, який покінчить з рейдерством, – Ніконов

Україні потрібен закон, який покінчить з рейдерством. Про це заявив почесний президент групи компаній KAN Development і екс-перший заступник голови Київської адміністрації Ігор Ніконов.

Так, Ніконов звернувся до керівників всіх компаній в Україні з попередженням про можливе рейдерське захоплення. Причиною тому стали події останніх днів, протягом яких Ніконов надавав допомогу партнерам і друзям, щоб повернути вкрадений бізнес. Сьогодні його корпоративним юристам доводиться відпрацьовувати неймовірні плани протидії рейдерським атакам з метою захисту своїх компаній.


«Будь-реєстратор від Луганська до Львова може сьогодні за підробленими документами змінити у вашій компанії (незалежно від того, де вона зареєстрована) власника, директора, адреса, а потім переоформити електронні підписи рахунків ПДВ з метою переказу (крадіжки) його на підставні компанії», - пояснює схему шахрайства Ігор Ніконов.

За його словами, під загрозою рейдерського захоплення сьогодні опинився як великий, так і середній бізнес по всій території України, тому що рейдери не обходяться без допомоги чиновників різних рівнів. Зокрема, Ігор Ніконов заявив, що шахраї точно знають розмір податкового кредиту з ПДВ, прикривають фіктивні угоди перекладу ПДВ на свої фірми. В результаті фірма може за один день перевестися для податкового обліку за новою адресою. За такою схемою діє ОЗУ з великим штатом юристів і корумпованих чиновників.

Найгучніший скандал стався на початку липня з українсько-литовською групою компаній «Столиця» і «Новус». Через спроби рейдерського захоплення майна на суму більше мільярда гривень ледь не розгорівся міжнародний скандал. Злочинці, використовуючи документи з підробленими підписами та печатками, внесли зміни в Єдиний реєстр реєстрації Баришівського сільради Київської області, переоформивши на себе 100% корпоративних прав компанії з найбільшими інвестиціями в Україні від Литовської республіки. Тільки за допомогою Арсена Авакова, міністра МВС і посла Литовської республіки вдалося повернути групу компанії її законним власникам.

Як вихід із ситуації бізнесмени пропонують парламенту прийняти законопроект, який вже зареєстрований у канцелярії ВР.

"У законопроекті є потрібні ініціативи, але так не вистачає головного – потрібно терміново виключити екстериторіальний принцип перереєстрації компаній і майнових прав, - продовжує Ігор Володимирович. – Важливо, щоб ВР поставила його на голосування найближчим часом. Якщо негайно не вжити заходів, то і про залучення міжнародних інвесторів в розвиток економіки не може бути й мови".