ua en ru

В Україні в листопаді зафіксовані 5 випадків побиття журналістів, - НСЖУ

В Україні в листопаді зафіксовані 5 випадків побиття журналістів, - НСЖУ Фото: журналісти (flickr.com/unisgeneva)

Інциденти сталися в Києві, Миколаєві, Львівської області та Чернівцях

П'ять журналістів побили протягом листопада в Україні. Відповідні дані оприлюднила прес-служба Національного союзу журналістів України (НСЖУ).

Зазначено, що інциденти сталися в Києві, Миколаєві, Львівської області та Чернівцях.

Згідно з моніторингом "Індекс фізичної безпеки журналістів України", який НСЖУ проводить спільно з партнерськими організаціями, з початку року (11 місяців) зафіксовані всього 85 випадків проявів фізичної агресії стосовно журналістів.

Так, 17 листопада в Києві під час депортації грузинського журналіста Тамаза Шавшишвілі правоохоронці перевищили повноваження і застосували до нього силу. За його словами, до нього увірвалися невідомі і сильно побили.

Крім того, постраждала знімальна група програми "Схеми": ввечері 7 листопада журналісти намагалися зняти, як відлітає на приватному літаку Віктор Медведчук та інші пасажири на території аеропорту "Київ".

"Журналісти-розслідувачі в Україні перебувають у групі підвищеного ризику. За підняття незручних для політиків чи бізнесменів тим, наші колеги піддаються фізичної агресії. При цьому правоохоронці не тільки ефективно не карають нападників, але і самі задають модель грубого реагування на професійну роботу журналістів", - резюмував голова НСЖУ Сергій Томіленко.

В Україні в листопаді зафіксовані 5 випадків побиття журналістів, - НСЖУ

Фото: інфографіка НСЖУ (nsju.org)

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що п'ять журналістів побили протягом жовтня в Україні. Інциденти сталися в Києві та передмісті, а також в Херсонській області.