ua en ru

В Україні необхідно посилити контроль за фінансуванням партій, - НАЗК

В Україні необхідно посилити контроль за фінансуванням партій, - НАЗК Фото: Національне агентство з питань запобігання корупції (РБК-Україна)

Країні необхідний механізм контролю над політичною корупцією

Законопроект, розроблений Національним агентством з протидії корупції (НАЗК), передбачає уточнення термінів відкриття банківських рахунків, обмеження у здійсненні внесків на підтримку політпартій та інші. Про це повідомила під час обговорення законодавчих ініціатив глава НАЗК Корчак Наталія.

Зокрема, в повідомленні йдеться про зміну законодавства у сфері фінансування політичних партій та вдосконалення законодавчого механізму щодо запобігання політичній корупції.

"Практичне застосування і реалізація Національним агентством положень Закону України "Про політичні партії в Україні" (далі - Закон) позначили ряд законодавчо неврегульованих питань і норм, які потребують уточнення. Є необхідність вдосконалення механізмів партійного фінансування, контролю та звітності політичних партій. Також є можливість завдяки змінам підвищити ефективність реалізації законодавства у сфері фінансування політичних партій та удосконалити законодавчий механізм запобігання політичній корупції", - зазначила вона.

За її словами, іноземним юридичним особам, та особам, яких неможливо ідентифікувати за наданими відомостями, пропонується заборонити здійснювати внески на підтримку політичних партій (стаття 15 Закону).

Також пропонується зобов'язати керівників політичних сил або уповноважених осіб політичних партій особисто подавати щоквартальні звіти із зазначенням у звіті інформації щодо їх персональних даних (стаття 17 Закону). Пояснюється, що це пов'язано з тим, що в деяких випадках фінансові звіти партій подають у НАЗК не особи, уповноважені політичними партіями на підготовку звітів, а інші, які не несуть ніякої відповідальності за надану інформацію.

Обов'язковим буде наявність в звіті інформації про засоби державного фінансування та відшкодування витрат, пов'язаних з фінансуванням передвиборної агітації кожною місцевою організацією партії.

Ще одна законодавча ініціатива — пропозиція НАЗК скасувати обов'язок по проходженню зовнішнього незалежного фінансового аудиту звітності про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за рік, наступний за роком проведення виборів. Це правило буде поширюватися на політичні партії, які були суб'єктами виборчого процесу на чергових або позачергових місцевих виборах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, в НАПК відбулося засідання всіх учасників агентства в повному складі, під час якого були розподілені повноваження учасників агентства. Зазначається, що повноваження учасників НАПК розподілені по п'яти основним напрямами діяльності, визначеними в законі "Про запобігання корупції".