ua en ru

В Україні почнуть оцінювати вплив на довкілля за європейськими процедурами

В Україні почнуть оцінювати вплив на довкілля за європейськими процедурами Фото: кабмін (gur.gov.ua)

Тепер громадськість зможе впливати на зменшення впливу об'єктів на навколишнє середовище

Кабінет міністрів України схвалив пакет підзаконних актів, що дозволять із 18 грудня запровадити європейську процедуру оцінку впливу на довкілля (ОВД). Про йдеться у відповідних документах уряду, передає прес-центр Мінприроди.

Так, урядом, на виконання закону "Про оцінку впливу на довкілля", ухвалено критерії визначення планованої діяльності, котра не підлягає такій оцінці. Йдеться про організації та служби, що працюють у сфері забезпечення оборони держави, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та наслідків антитерористичної операції.

Також оцінці впливу на екологію не підлягають ремонт, реконструкція, перепрофілювання та розширення господарської діяльності.

Разом з тим, 18 грудня 2017 року процедура такої оцінки набуде європейських норм, відповідно до яких громадськість може з ранніх стадій брати участь в обговоренні та формуванні питань, які будуть досліджуватися під час ОВД. Крім того, громадськість може впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження переліку заходів, які зменшуватимуть вплив на довкілля такої діяльності.

Нагадаємо, в середині жовтня 2017 року глава Міністерства екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що міністерство підготувало законопроект про екологічну стратегію до 2030 року. За словами Семерака, у законопроект вперше закладено 35 чітких індикаторів, які допоможуть виміряти ефективність екологічної політики.