ua en ru

В Україні за люстрацією звільнено більше 700 чиновників, - Мін'юст

В Україні за люстрацією звільнено більше 700 чиновників, - Мін'юст Фото: Тетяна Козаченко

Козаченко розповіла про стан єдиного реєстру застосування заборон

В Україні на підставі закону "Про очищення влади" (про люстрацію), що набув чинності 16 жовтня 2014 р., звільнено понад 700 чиновників. Про це заявила глава департаменту Міністерства юстиції з питань люстрації Тетяна Козаченко в ефірі "Громадське ТБ".

"В Україні немає такої статистики, яка встановлює, скільки людей потрапляє під заборони. І немає органу, який цю інформацію збирає... Якщо людина (котра підпадає під люстрацію, - ред.) не хоче йти за власним бажанням, знаходиться на державній службі і не звільнилася до цього - тоді вона звільняється на підставі закону. І саме тоді цю особу вносять до єдиного реєстру застосування заборон. Таких осіб зараз у реєстрі трохи більше 700", - розповіла Козаченко.

За її словами, люстрація в Україні побудована за принципом децентралізації.

"Люстрація - це децентралізація. Якщо це фільтр і це можна встановити за об'єктивними критеріями - наприклад, якщо особа займала високого рівня посаду не менше року у відповідний період часу, мала б бути частиною системи і забезпечувати роботу держоргану поза тих функцій, які прописані в законі, через що люди не отримали ефективної державної машини, яка б забезпечила рівність прав, свобод, людей та ін.", - зазначила глава люстраційного департаменту Мін'юсту.

При цьому Козаченко уточнила, що більшість людей, які потрапляють під критерії закону про очищення влади, можуть піти за власним бажанням, і тоді їх не буде зафіксовано в заборонних реєстрах.

Відзначимо, що закон про очищення влади передбачає люстрацію громадян, які займали державні посади за часів президентства Віктора Януковича. У тому числі для високопоставлених чиновників колишнього режиму обмежується право обіймати посади в органах державної влади на 10 років, для інших - п'ять.

Наприкінці червня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Мін'юст завершити процедуру люстрації.

Як повідомлялося, найбільше чиновників за люстрацією звільнили в МВС.