ua en ru

В Україні за люстрацією звільнили майже 900 чиновників

В Україні за люстрацією звільнили майже 900 чиновників Фото: директор люстраційного департаменту Мін'юсту Тетяна Козаченко

Про це заявила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко

У люстраційному реєстрі Міністерства юстиції України знаходиться 897 осіб, які підпадають під дію норм закону "Про очищення влади". Про це сьогодні на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції заявила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністерство юстиції веде реєстр осіб, до яких застосовано заборони, передбачені законом (про люстрацію, - ред.). На сьогодні в цьому реєстрі 897 осіб", - зазначила Козаченко.

Найбільше таких осіб працює в органах прокуратури, Міністерства внутрішніх справ (Нацполіція України, - ред.) і Державної фіскальної служби.

"Органи прокуратури - 201 особа, ограни МВС - 193 особи, органи ДФС - 258, СБУ - 48, обласні/районні адміністрації - 45, інші центральні органи влади - 172. Ті вищі посадові особи, які підпадають під так зване звільнення протягом десяти днів з моменту набрання чинності закону, були внесені відразу в реєстр - це 443 особи", - сказала Козаченко.

Нагадаємо, станом на вересень 2015 в Україні люстрації було звільнено понад 700 чиновників (на листопад 2014 - понад 350, - ред.).

Як зазначається, закон про очищення влади передбачає люстрацію громадян, які обіймали державні посади за часів президентства Віктора Януковича. В тому числі для високопосадовців колишнього режиму обмежується право обіймати посади в органах державної влади на 10 років, для інших - п'ять.