ua en ru

В Україні лише 5-7% ТПВ використовується як вторинна сировина, - Курикін

В Україні лише 5-7% ТПВ використовується як вторинна сировина, - Курикін Фото: Сергій Курикін

У розвинених країнах переробляють у 8-10 разів більше сміття

В Україні на сьогодні дуже незначна частина твердих побутових відходів - від 5% до 7% - дійсно переробляються і використовуються у якості вторинної сировини. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник міністра Сергій Курикін.

"В інших країнах цей відсоток значно вище і може досягати 40-80% - на це ми повинні орієнтуватися", - додав Курикін.

За його словами, потрібно чітко розділяти сміттєспалювання і сміттєпереробку.

"Якщо ми говоримо про сміттєспалювальні заводи - все, що туди завозиться, саме там і спалюється, за рахунок цього виробляється тепло і енергія. Сміттєспалювання має право на існування за умови належної фільтрації викидів і попередньої сепарації відходів, а не звалюється все в купу, а потім спалюється. Сучасний підхід - це саме глибока сміттєпереробка, якої сьогодні в Україні, на жаль, немає", - зазначив Курикін.

За його словами, сміттєспалювальні потужності потрібні лише як частина системи сміттєпереробки, коли "ми розділяємо відходи і переробляємо те, що можемо переробити або використовувати як вторинну сировину, а залишок, який жодним чином не можна переробити, але можна використовувати для виробництва теплової енергії, - спалюється".

"Думаю, що це принципове питання - чи орієнтуємося ми на сміттєспалювання як на загальний метод подолання проблеми відходів, або ми орієнтуємося на сміттєпереробку. Сучасний екологічний підхід - це саме сміттєпереробка, коли сміттєспалювання розглядається лише як один з елементів цієї системи", - наголосив Курикін .

Нагадаємо, влада Києва буде штрафувати підприємців на суму до 1,7 тис. грн за невивезення сміття.