ua en ru

В Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства, - Луценко

В Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства, - Луценко Фото: Український жіночий конгрес

Луценко розповіла про масштаби домашнього насильства в Україні

Насильство над жінками та домашнє насильство стають дедалі більшою проблемою для українського суспільства, тому Верховна Рада повинна ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок та домашнього насильства, відому як Стамбульська конвенція. Про це на 1-му Українському жіночому конгресі заявила представник президента в парламенті Ірина Луценко.

Під час дискусії вона зазначила, що щороку в Україні 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства. Точну кількість жертв насильства важко підрахувати, оскільки далеко не всі звертаються за допомогою.

За словами Ірини Луценко, домашнє насильство можна умовно розбити на три категорії: класичне домашнє насильство, що здійснюється проти жінки чоловіком; насильство в сім'ях учасників АТО, коли герої не можуть впоратися з викликами мирного життя і психологічним навантаженням; насильство в сім'ях вимушених переселенців, коли через невизначений соціальний статус, психологічну травму і економічні проблеми матері сімейств зриваються на тих, хто слабший – дітей і людях літнього віку.

"Це трикутник проблем, які зараз переживає Україна в період гібридної війни. І через ці проблеми ми повинні прийняти Стамбульську конвенцію, тому що сплеск домашнього насильства потроївся", - заявила Ірина Луценко під час Конгресу.

"Якщо батько дозволяє собі бити матір, то потім він дозволяє собі ґвалтувати чужу жінку. Якщо батько б'є дитину, то потім дитина може стане ґвалтівником, піти з сім'ї, а це жебракування, проституція, торгівля людьми. Я перераховую побіжно, не вдаючись у страшні цифри того, чого може чекати Україна, не ратифікувавши Стамбульську конвенцію", - попередила представник Президента в парламенті.

В Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства, - ЛуценкоВ Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства, - ЛуценкоВ Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства, - ЛуценкоВ Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства, - Луценко
Ірина Луценко підкреслила, що Петро Порошенко став першим главою держави, який вніс проект про ратифікацію Стамбульської конвенції у Верховну Раду. Але досі проект не підтримано більшістю депутатів.

"У нас до другого читання підготовлено два імплементаційні закони. Перший – про запобігання та протидію насильству, де чітко прописані дії кожної гілки влади, вводиться поняття державної "гарячої лінії", за якою жінка отримує юридичну допомогу, статус жертви, притулок. Другий закон – про криміналізацію домашнього насильства", - повідомила парламентарій.

Серед інших заходів запобігання насильства Ірина Луценко назвала обов'язкові корекційні програми, за допомогою яких психологи повинні працювати з кривдниками, а також зміни в гендерному вихованні дітей: "Повинна бути програма з дитячих садків, з абетки, бо там мама обов'язково миє раму, а тато тільки в космос літає і не миє посуд. Культури гендерних відносин треба вчити змалечку".

"Ми повинні виробити нульову толерантність суспільства до домашнього насильства, не тільки по відношенню до жінки, а до будь-якого. Адже безкарне зло продукує нове зло, і ми отримаємо погані наслідки для наступних поколінь", - наголосила Луценко.

Нагадаємо, Ірина Луценко увійшла в Топ-100 найвпливовіших жінок України за версією журналу "Фокус", посівши друге місце рейтингу.