ua en ru

В Україні все ще "зникає" забагато газу під час розподілу, - ЄБРР

В Україні все ще "зникає" забагато газу під час розподілу, - ЄБРР Фото: Франсіс Маліж

У газовому секторі все ще залишились корупційні можливості

В Україні все ще забагато газу розкрадають під час його розподілу, тому потрібно посилити конкуренцію у видобутку газу. Про це сказав управляючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж, передає "Голос Америки".

"Забагато газу все ще "зникає" під час розподілу і, говорячи "зникає", я не маю на увазі, що він зникає для всіх. Забагато газу все ще крадеться під час розподілу", - сказав Маліж.

За його словами, у газовому секторі все ще залишились корупційні можливості і щоб їх усунути, необхідно пришвидшити анбандлінг "Нафтогазу".

"Потрібно давати людям гроші, а не знижку на газ" і монетизувати субсидії", - додав Маліж.

Він назвав відповідне регулювання енергетичного сектору, збільшення конкуренції у видобутку газу і зменшення ролі держави, серед складових, необхідних для створення конкурентного ринку газу в Україні

"Я не кажу, що не існує зобов’язання держави надавати газ бідним людям, але потрібно, щоб тут відігравали роль ринкові механізми, а вони не задіяні через державні зобов’язання", - наголосив посадовець.

Потрібно посилити конкуренцію у видобутку газу і краще регулювати його розподіл, переконаний Маліж.

"Потрібно, щоб була конкуренція у видобутку газу. Говорять, що на ринку видобутку газу домінує "Укргазвидобування" і це, великою мірою, правда. Для того, щоб це виправити потрібно покращити процес ліцензування і інвестиційне середовище. Анбандлінг є надзвичайно важливим для конкурентного ринку газу, він також надзвичайно важливий, щоб захистити роль України в якості транзитної країни", - переконаний Франсіс Маліж.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції і розвитку має намір у 2018 році реалізувати в Україні 25-30 нових інвестиційних проектів.