ua en ru

В Україні декомунізували 47% вулиць і населених пунктів від запланованого

В Україні декомунізували 47% вулиць і населених пунктів від запланованого Фото: декомунізація

"Лідерами" перейменувань стали Дніпропетровськ, Харків і Вінниця

Більше тисячі вулиць перейменовано в обласних центрах - це 47% від запланованого. Також рішенням парламенту нові назви вже отримали п'ята частина міст і сіл, йдеться в повідомленні прес-служби Українського інституту національної пам'яті.

Повідомляється, що до 21 лютого Верховна Рада України повинна визначитися з новими назвами населених пунктів, які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, а міські й сільські голови завершити перейменування місцевих топонімів.

"На карті України 4 лютого з'явилося 175 нових назв міст і сіл замість тоталітарних топонімів радянського періоду - 18% від того, що слід перейменувати", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що 144 населені пункти з тоталітарними назвами розташовані на окупованих територіях, але і вони будуть перейменовані українським парламентом. У випадку з Кримом - після консультацій з Меджлісом кримськотатарського народу, які вже тривають.

"1028 нових назв вулиць з'явилися тільки в обласних центрах країни. За винятком "декомунізованих" ще на початку 1990-х Львова, Івана-Франківська та Тернополя, а також окупованих міст. Це 47% від запланованих перейменувань, які міські голови повинні завершити до 21 лютого. Потім почнеться третій етап декомунізації і повноваження прийняття рішень про перейменування перейдуть до голів ОДА", - додали в прес-службі

Також наголошується, що "лідерами" перейменувань місцевих топонімів стали Дніпропетровськ (316 нових назв), Харків (231 нова назва) і Вінниця (135), які завершили завдання на більш 90%. Маріуполь вже повністю замінив місцеві тоталітарні топоніми - 78 позицій. В "аутсайдерах" виявилися Полтава, Одеса, Суми, Миколаїв і Херсон. Нагадаємо, що за невиконання закону громадськість через суд може притягти до відповідальності мерів міст.В Україні декомунізували 47% вулиць і населених пунктів від запланованого

Також під перейменування потрапляють 105 ЗМІ, 15 з яких зараз реєструють нові назви, а для 30 - скасували свідоцтво про реєстрацію 21 ЗМІ виходить під окупацією.

В Україні декомунізували 47% вулиць і населених пунктів від запланованого

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України підтримала проект постанови №3854 про перейменування окремих населених пунктів і районів у рамках декомунізації.