ua en ru

В Україні 430 судів не мають ніякої охорони, - голова ДСА

В Україні 430 судів не мають ніякої охорони, - голова ДСА Фото: голова Державної судової адміністрації Зіновій Холоднюк

Спецпідрозділ, який раніше охороняв суди, був розпущений після прийняття закону про Нацполицию

Понад 400 приміщень судів в Україні взагалі не охороняються. Про це 15 червня під час брифінгу повідомив голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"До створення воєнізованої судової охорони підрозділи Національної поліції і Національної гвардії зобов'язані охороняти приміщення судів. Де-факто на сьогоднішній день це велика проблема. Якщо взяти з 673 судів, які на сьогоднішній день реально працюють лише 150 судів охороняються цілодобово. 430 судів взагалі не охороняються",- заявив Холоднюк.


Він зазначив, що наслідком такої ситуації є, в тому числі і пожежі в приміщеннях судів, які мали місце останнім часом.

"Де-юре державна судова адміністрація створила воєнізовану судову охорону, тобто підготовка статуту, підготовка положення, статут погоджений з міністром внутрішніх справ ... Де-юре ця юридична особа зареєстрована, вона є в державному реєстрі державних установ, і, на жаль, кошти на сьогоднішній день поки не виділені і вона не працює",- додав Холоднюк.

При цьому голова ДСА нагадав, що раніше об'єкти судової системи охороняв спеціальний підрозділ судової міліції "Грифон", який припинив своє існування після прийняття закону про Національної поліції.

Нагадаємо, у Солом'янському районному суді Києва в ніч на понеділок, 13 червня, стався пожежа. Займання виникло в триповерховій будівлі райсуду в загальному коридорі на 2-му поверсі із задимленням 3-го поверху.