ua en ru

В Україні з 2017 року скасують санправила СРСР для підприємств громадського харчування

В Україні з 2017 року скасують санправила СРСР для підприємств громадського харчування Фото: Ксенія Ляпіна розповіла, які саме санітарні норми буде скасовано

У Державній регуляторній службі пояснили, які акти радянського санітарного законодавства будуть скасовані

Санітарні правила для підприємств громадського харчування та підприємств продовольчої торгівлі, ухвалені за часів СРСР, збираються скасувати. Про це в ході брифінгу 26 лютого повідомила голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, передає кореспондент РБК-Україна.

"Найбільш два значущих акти, які були відмінені - це санітарні правила для підприємств громадського харчування... друге яскраве і важливе - це були санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі - це всі наші з вами сьогодні універсами, Metro і так далі", - розповіла Ляпіна.

Вона пояснила, що, зокрема, будуть скасовані норми щодо розміщення складських, виробничих приміщень та залів закладів громадського харчування, норми щодо функціонування вбиралень таких закладів.

"В санітарних правилах була вимога, що підприємство має орієнтувати таким чином свою будівлю, щоб виробничі і складські приміщення були звернені на північ і південний схід, а обідні зали в приміщеннях для персоналу - на південь... це абсолютно не функціональна, не технологічна, не адекватна норма для сучасного стану життя. Друге, унітаз та раковину для миття рук персоналу рекомендується обладнати педальними пусками та зливами", - пояснила вона.

У свою чергу тимчасово виконуючий обов'язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головний державний санітарний лікар України Святослав Протас нагадав, що скасування актів санітарного законодавства, ухвалених органами виконавчої влади УРСР та СРСР, передбачено лише з 1 січня 2017 року. В Україні ж продовжать діяти нормативно-правові акти, які були схвалені органами державної влади незалежної України.

"Рішення передбачає, що всі нормативні акти , які були видані за часів Радянського Союзу в сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя до 24 серпня 1991 року, вони перестають діяти на території України, залишаються діяти тільки ті нормативні акти, які були прийняті в цій сфері за часів незалежності", - розповів Протас.

Він уточнив, що тепер, відповідно до нового санітарного регулювання, держава встановлюватиме показники, які не становлять загрози для життя та здоров'я людини, а суб'єкти підприємництва самостійно визначатимуть методи дотримання відповідних показників.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України скасовує з 2017 року дію в Україні актів санітарного законодавства, виданих центральними органами виконавчої влади СРСР та Української РСР.