ua en ru

Україна вибрала деструктивну позицію на конференції ООН.

Британська газета The Guardian 9 грудня оприлюднила підготовлений представниками США, Великобританії і Данії проект підсумкового протоколу конференції ООН по зміні клімату (COP-15), що проходить в Копенгагені з 7 по 18 грудня. Про це пише «Комерсант-Україна». Цей документ дозволить розвиненим країнам здійснювати в два рази більше викидів парникових газів на одну людину (2,67 т СО2) в порівнянні з країнами, що розвиваються (1,44 т). Проект, названий Данським текстом, відкидає принцип "диференційованої відповідальності" Кіотського протоколу, згідно з яким розвинені держави повинні скорочувати викиди, тоді як ті, що розвиваються, не зобов'язані цього робити. Пропонується позбавити ООН контролю над фінансуванням міжнародних кліматичних програм і передати його Всесвітньому банку. А поняття "Країни з перехідною економікою" замінити терміном "найуразливіші країни".

Проект вже викликав обурення представників групи Китаю і G77 (об'єднує 130 країн, що розвиваються). "Країни-члени G77 не вийдуть з переговорів, оскільки ми не можемо дозволити собі провалу, - заявив глава G77, представник Судану Лумумба Станіслас Діа Пін. - Але ми не підпишемо несправедливу угоду. Ми не можемо прийняти договір, який прирікає 80% жителів Землі на нові страждання". Виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН по клімату Іво де Боєр заявив, що Данський текст не офіційний: "Це неформальна записка, яка була розіслана деяким людям для консультацій".

Втім, переговори все одно були припинені на дві години через розбіжності серед країн, що розвивалися. За словами координатора російської програми "Клімат і енергетика" WWF Олексія Кокоріна, Саудівська Аравія і Кувейт виступили за пролонгацію Кіотського протоколу, згідно якому у них не було зобов'язань по зниженню викидів. В той же час 40 малих острівних країн зажадали новий кліматичний протокол. "Бідні країни просять визначити новий фінансовий механізм, що дає їм право отримувати кошти від розвинених країн", - пояснив пан Кокорін. Зрив переговорів недопустимий. "Якщо заходи по скороченню викидів парникових газів не будуть прийняті негайно, інвестиції для утримання потеплення в межах 2°С складуть 500 млрд дол. на рік", - заявив напередодні виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Нобуо Танака.

З'ясувати у делегації України, чим Данський текст загрожує країні, не вдалося. "Спочатку було заявлено, що до української делегації увійдуть 33 людини, які представлятимуть, зокрема, Міністерство охорони навколишнього природного середовища, Національне агентство екологічних інвестицій, профільний комітет Верховної Ради. Приїхали тільки три представники, яких до цих пір ніхто не бачив і не може знайти. На заходах, де коштує табличка «Україна», ніхто не присутній", - повідомила координатор програм по зміні клімату Національного екологічного центру Христина Рудницька.

Відсутність представників України на конференції ООН відмітили її учасники. Організація CAN, об'єднуюча майже 500 неурядових організацій по боротьбі з викидами парникових газів, привласнила Україні нагороду Fossil of the Day ("Динозавр дня") в трьох номінаціях. Fossil Awards отримують країни, які гальмують переговорний процес і не сприяють попередженню зміні клімату. Раніше основними номінантамі були США, Росія, Канада - через високе забруднення атмосфери.

За підсумками другого дня конференції Україна зайняла перше місце за якнайгіршу позицію на переговорах: країна має намір скоротити викиди парникових газів до 2020 року на 20% до рівня 1990 року, що означає їх фактичне збільшення на 75% від поточного рівня. Друге місце Україна розділила разом з "Зонтичною групою" (Канада, Ісландія, Японія, Казахстан, Нова Зеландія, Норвегія, Росія, Україна, США і Австралія), яка субсидує вугільна і нафтова галузі. На третій позиції Україна опинилася завдяки відмові надавати інформацію про використання засобів, отриманих від продажу квот. "Ми неодноразово зверталися в нацагентство з проханням надати ці дані. Нам відмовили, пославшись на те, що така інформація конфіденційна. Це суперечить Рамковій конвенції ООН, яка дозволяє екологічним організаціям отримувати цю інформацію. Організація юристів-екологів «Екологія, право, люди» подала позов на НАЕІ. Це питання буде вирішено в судовому порядку", - повідомила Христина Рудницька.