ua en ru

Україна завтра стане асоційованим учасником програми ЄС "Горизонт-2020"

Набуття Україною статусу асоційованого члена в рамковій програмі Європейського союзу з досліджень та інновацій "Горизонт 2020" є одним із завдань програми діяльності уряду і коаліційної угоди, повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки.

Завтра, 20 березня, відбудеться урочисте підписання угоди між Україною та Євросоюзом про участь у рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій "Горизонт-2020". Це забезпечить нормативне підгрунтя для співпраці в науково-технологічній сфері та створить передумови для розширення міжнародного науково-технічного співробітництва, приєднання до Європейського дослідницького простору та інтеграції України в Європейське наукове товариство.

Угода також сприятиме залученню українських учених, університетів, науково-дослідних організацій та установ у спільних європейських наукових досліджень, створить основу для структурних реформ в науково-інноваційній сфері України.
"Горизонт-2020" - це грантова програма ЄС, яка фінансує наукові дослідження, загальний обсяг фондів якої становить 80 млрд євро.

"Загальна сума визначеного внеску України для участі в програмі становить 35,5 млн євро, але, враховуючи складну фінансову ситуацію в Україні, ЄС запропонував 95-відсоткову знижку", - повідомив глава МОН Сергій Квіт. Крім того, сплата України першого внеску 2015 перенесена на період з 2016 до 2020 року, а ця сума розподілена на наступні роки участі України в програмі "Горизонт-2020".

Програма ЄС "Горизонт-2020" почалася в 2014 р і розрахована на 7 років (2014-2020 роки). Програма орієнтована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності у всіх сферах суспільного життя - від фундаментальних наук до впровадження інновацій в реальний сектор економіки.

15 грудня 2014 р. у Брюсселі Україна і Європейський союз підтвердили свою готовність підписати угоду про участь України в рамковій програмі з наукових досліджень та інновацій "Горизонт-2020".

Нагадаємо, в грудні 2014 р рада асоціації підтвердив готовність України і Європейського союзу підписати в найближчому майбутньому угоду про асоційовану участь України в програмі ЄС з досліджень та інновацій "Горизонт 2020".