ua en ru

Україна зайняла 25-е місце в Глобальному рейтингу військової могутності

Україна зайняла 25-е місце в Глобальному рейтингу військової могутності Фото: українська армія

За рік Україна опустилася з 21-го на 25-е місце в рейтингу, лідером залишаються США

Україна зайняла 25-е місце з 126 в Глобальному рейтингу військової могутності. Рейтинг опубліковано на сайті Міжнародної ліги миру.

Повідомляється, що Україна за цей рік опустилася з 21-го на 25-е місце в рейтингу. На думку експертів, це пов'язано з військовими діями на Донбасі та окупацією Криму. Зокрема, на території окупованого Криму перебувало багато бронетанкової техніки, авіаційної і техніки ВМС. Також багато техніки було знищено або виведено з ладу в боях на Донбасі, або ж виявилися несправними. Так, наприклад, кількість танків зменшилася з 4 тисяч 112 одиниць (у 2014 році) до 2 тисяч 809, кількість одиниць авіатехніки зменшилася майже вдвічі - з 400 до 222. При цьому військовий бюджет країни не змінився і становить майже 4,9 млрд доларів, що в 12 раз менше суми, яку витрачає на армію Росія.

Перша десятка країн-лідерів рейтингу за 2015 рік не змінилася порівняно з минулим роком. Перші рядки займають США, Росія і Китай. Останні три рядки зайняли Малі, Мозамбік і Сомалі.

Глобальний індекс військової могутності (Global Firepower Index) - це рейтинг, що оцінює військову міць держав світу. У рейтингу держави ранжуються залежно від того, наскільки сильна армія країни.

Нагадаємо, станом на початок 2016 року Україна замикає п'ятірку країн з найбільш "депресивними" економіками в світі.