ua en ru

Україна може укласти з НАТО субстантивный договір, - Столтенберг

Україна може укласти з НАТО субстантивный договір, - Столтенберг Фото: генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг (nato.int)

Така форма співпраці буде набагато ефективнішою

Україна повинна йти в НАТО з допомогою "субстантивного партнерства". Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в інтерв'ю "112 Insight International".

"У нас дискусія з цього приводу членства України в НАТО, - ред.). На мою думку, це важливо. І в Україні є механізми, і вона має йти в НАТО з допомогою того, що ми називаємо "субстантивное партнерство", і ми зможемо зробити набагато більше разом. Важливо зосередитися на діях - як зміцнити українські оборонні інституції, допомогти в модернізації зброї", - сказав він.

Як сообщлось раніше, НАТО не бачить безпосередньої військової загрози в російських військових навчаннях, які пройдуть в Білорусі у вересні цього року.

"Ми будемо спостерігати за навчаннями "Захід". Всі країни мають право тренувати свої Збройні сили, але для нас важливо, щоб це відбувалося прогнозовано і у відповідності з міжнародними зобов'язаннями. Зокрема, підписаними у Відні документами - це домовленості, за якими, в тому числі, Росія погодилася на прозоре спостереження за масштабними військовими навчаннями", - заявив він.

Також Столтенберг закликав Росію поважати Віденська угода, яка "сприяє тому, щоб дотримувалися прозорість і передбачуваність військових навчань".

Нагадаємо, РФ повинна припинити всі прояви гібридної війни проти України.