ua en ru

Україна уклала угоду з МС про безмитний експорт українських сталевих і нержавіючих труб

Україна уклала першу угоду з Митним союзом (МС). Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна", в минулий четвер, 22 вересня, сторони домовилися про безмитний експорт українських сталевих і нержавіючих труб до кінця року в країни союзу - основні ринки збуту для продукції "Інтерпайпа" і Centravis.

У минулий четвер Україна і Митний союз регламентували обсяг безмитного експорту і нержавіючих сталевих труб на IV квартал, розповів уповноважений Кабміну з питань дерегулювання господарської діяльності Михайло Бродський, який представляв Україну на переговорах. За його словами, в найближчі три місяці повинні бути узгоджені договори і на 2012 р. - очікується, що квота буде встановлена виходячи з річних обсягів поставок в попередні роки.

Безмитно експортувати продукцію зможуть найбільші виробники сталевих ("Інтерпайп") і нержавіючих труб (холдинг Centravis). З 1 жовтня по 31 грудня квота складе 65 тис. т для Росії, 18 тис. т - Білорусії, 14 тис. т - Казахстану. Для решти виробників до 2015 р. діють мита в 19,4-37,8%.

Для "Інтерпайпу" і Centravis країни МС - найбільші ринки збуту, які займають близько третини експорту. За даними "Держзовнішінформу", в I півріччі "Інтерпайп" експортував в Росію 169 тис. т труб на суму 201 млн дол., в Білорусії - 33 тис. т (40 млн дол.), Казахстан - 27 тис. т (34 млн дол.). Centravis поставив 2,3 тис. т (29 млн дол.) у РФ і 0,19 тис. т (2,2 млн дол.) в Білорусію.

Згідно з міжурядовою угодою між Україною і Росією, "Інтерпайп" мав квоту на безмитні поставки продукції, для Centravis мито становило 9,9%. Однак з наступного року умови роботи обох компаній могли значно погіршитися - термін угоди для "Інтерпайпу" закінчувався в цьому році, а відносно імпорту продукції Centravis на територію МС міністерство промисловості і торгівлі РФ у вересні почало розслідування.