ua en ru

Україна була зацікавлена в тому, щоб Захарченко був живий, - АП

Україна була зацікавлена в тому, щоб Захарченко був живий, - АП Фото: Олександр Захарченко (av-zakharchenko.su)

В Адміністрації президента припускають, що Росія може використати вбивство Захарченка для блокування нормандського процесу

Україна не була зацікавлена в смерті ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка. Про це сказав заступник глави Адміністрації президента (АП) України Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "BBC News Україна".

Зокрема, заступник глави АП зазначив, що попри звинувачення російської сторони, українська сторона та її спецслужби не мають жодного відношення до того, що сталося із Захарченком.

"Українська сторона, навпаки, була зацікавлена, аби Захарченко був живий-здоровий, оскільки він для нас важливий як свідок агресії Росії проти України", - сказав Єлісєєв.

За його словами, в АП вважають, що це була або спецоперація Кремля, або внутрішні кримінальні розборки.

"Тим більше, що у нас є дані, в тому числі від наших колег по ОБСЄ, що останнім часом Захарченко перебував у досить пригніченому стані. Це свідчить про те, що він відчував, що щось відбувається", - зазначив Єлісєєв.

Він додав, що українська влада робитиме "все можливе, аби загибель Захарченка не призвела до торпедування Росією мінського та нормандського процесів". Також заступник глави АП зазначив, що нормандський формат залишається важливим елементом міжнародних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі.

"Він працює і повинен працювати на різних рівнях і в різних форматах...Станом на сьогодні передчасно говорити, що саміту в нормандському форматі не буде", - резюмував він.

Нагадаємо, федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц закликав Російську Федерацію повернутися за стіл переговорів у нормандському форматі для вирішення ситуації на Донбасі.

За словами Курца, рішення ситуації на Донбасі можливо знайти лише за столом переговорів і наголосив, що ніколи не буде військового рішення цього питання.

Додамо, що українська сторона у контактній групі в Мінську вимагає від Російської Федерації інформації щодо направлених в окупований Донецьк слідчих по справі щодо вбивства ватажка так званої "Донецької народної республіки" Олександра Захарченка.