ua en ru

Україна за 6 міс. 2013 збільшила експорт прокату на 0,8% - до 11,8 млн т

Україна за 6 міс. 2013 збільшила експорт прокату на 0,8% - до 11,8 млн т. Про це йдеться в щомісячному дослідженні ринку сталі, проведеному ДП "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ).

Україна за 6 міс. 2013 збільшила експорт прокату на 0,8% - до 11,8 млн т. Про це йдеться в щомісячному дослідженні ринку сталі, проведеному ДП "Укрпромзовнішекспертиза" (УПЕ).

При цьому найбільше зростання поставок відбувся в сегменті слябів (+15,4% або 301 тис. т.) та арматури (+20,2% або 242 тис. т). Суттєво скоротився експорт катанки - на 28,4% або 260 тис. т.

Так, приріст був забезпечений, насамперед, відновленням поставок слябів в Європу - на 37, 5% до 1,7 млн т. По більшості ж інших товарних груп динаміка була більш помірною на тлі переважаючого спадного цінового тренда в першому півріччі. У той же час, вже в кінці 2-го кварталу падіння цін було зупинено на більшості ринків. "У сегменті довгого прокату розворот цін відбувся ще наприкінці червня і ціни продовжили підвищуватися в липні - на початку серпня. Основними факторами подібного руху цін виступили як поліпшення загальних настроїв учасників ринку на тлі ознак стабілізації макроекономічної ситуації в розвинених країнах, так і пожвавлення торговельної активності на хвилі поповнення запасів у ряді імпортують регіонів. Додаткову підтримку висхідному тренду надало зміцнення цін на основні види металургійної сировини на спотових ринках, що змусило, в першу чергу, китайських постачальників піднімати свої цінові пропозиції як на внутрішньому ринку, так і для зовнішніх постачань", - коментує заступник начальника аналітичного відділу УПЕ Павло Перконос. - "Виробникам плоского прокату лише в липні, після чотиримісячного падіння, вдалося підняти ціни угод на продукцію з доставкою у вересні зважаючи очікуваної осінньої активізації попиту. Також підтримку постачальникам у деяких регіонах надали скорочення пропозиції продукції і низький рівень запасів у трейдерів і кінцевих споживачів".

За прогнозами УПЕ, в умовах поступового поліпшення загальносвітового макроекономічного фону і все ще невисоких запасів продукції в імпортують регіонах, постачальникам вдаватиметься зберігати висхідний тренд, принаймні, до початку вересня. Однак за цим піде деяка цінова корекція на тлі оптимізації складів покупцями перед завершенням фінансового року.

ДП "Укрпромзовнішекспертиза" засноване в 1993 році. Компанія виконує маркетингові дослідження сектора сталі, а також інших ринків товарів і послуг.