ua en ru

Україна за 10 міс. 2013 р. експортувала сільгосппродукції на 13,5 млрд дол., - МінАП

Україна за десять місяців 2013 р. експортувала сільгосппродукції на 13,5 млрд дол. Про це під час круглого столу "Аграрний сектор України на шляху європейської інтеграції" повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передає його прес-служба.

"Щорічно експорт української аграрної продукції в ЄС зростає. І більше третини зовнішньоторговельного обороту України припадає на Євросоюз. Хочу зазначити, що в цьому році Україна стала лідером серед експортерів м'якої пшениці на європейський ринок. А підписання угоди значно розширить доступ на нього українських товарів. Так, після набуття чинності цього документа в силу ЄС відразу скасовує імпортні мита на 83% сільськогосподарської продукції", - підкреслив Присяжнюк.

За його словами, українські сільгоспвиробники отримають можливість експорту на один з найбільших і платоспроможних ринків світу.

Також Присяжнюк додав, що Україна максимально наблизила свої підходи у формуванні аграрної політики до європейських.

"Основні положення української Стратегії розвитку аграрного сектору до 2020 р. узгоджуються з спільної аграрної політики ЄС на 2014-2020 рр. І спільними є пріоритет сільського розвитку, підвищення конкурентоспроможності фермерів та їх залучення до ланцюгів доданої вартості, забезпечення безпеки продукції аграрного сектору", - зазначив міністр.

Крім того, він додав, що в Україні буде стимулюватися розвиток партнерських відносин з переробними підприємствами, а пріоритет буде відданий підтримки фермерства.