ua en ru

Україна, Японія та ПРООН підписали угоду про відновлення важливих об'єктів інфраструктури Донбасу

Уряди України, Японії та Програма розвитку Організації об'єднаних націй (ПРООН) підписали угоду щодо проекту відновлення важливих об'єктів інфраструктури на пост-конфліктних територіях Сходу України, , в рамках якої Японія виділяє 5,8 млн дол.

Кабінет міністрів України, уряд Японії та Програма розвитку Організації об'єднаних націй (ПРООН) підписали угоду щодо проекту відновлення важливих об'єктів інфраструктури на пост-конфліктних територіях Сходу України, , в рамках якої Японія виділяє 5,8 млн дол. Про це повідомила прес-служба віце-прем'єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана.

Як заявив Гройсман, підписання даної угоди - це один з конкретних кроків до відновлення територій Донбасу, які знаходяться під контролем української влади.

"Це питання соціальної адаптації, зміни ситуації щодо надання соціальних послуг - охорони здоров'я, охорони дитинства, допомоги людям з обмеженими фізичними можливостями, дітям, відбудови закладів дошкільної та шкільної освіти. Ми будемо радитись з громадами територій і визначатися у пріоритетності відновлення саме об'єктів соціального значення", - підкреслив віце-прем'єр.

Він зазначив, що у рамках нещодавно затвердженого Кабміном плану відновлення Донбасу, яким передбачені заходи для відновлення нормального життя і стабілізації ситуації на звільнених територіях, український Уряд прийняв рішення про виділення перших 300 млн грн.

"Сьогодні ми даємо чіткий сигнал, що перші угоди, які підписані, будуть реалізовані на ті цілі, яких очікують люди на території Донецької і Луганської областей", - сказав Гройсман.

У сою чергу посол Японії Шігекі Сумі зазначив, що Японія буде поруч з Україною у цей нелегкий час і продовжуватиме надавати допомогу і підтримку.

"Допомогу буде використано на реконструкцію шкільних будівель та якнайшвидше відновлення закладів соціального обслуговування, в тому числі лікарень", - наголосив Сумі.

Основна мета проекту полягає у відновленні центрів з надання соціальних послуг, які обслуговують найбільш уразливі групи населення, в тому числі дітей-сиріт, людей похилого віку, людей з обмеженими можливостями, вагітних жінок, тощо. Також проект спрямований на надання підтримки місцевій владі у поліпшенні системи соціальних послуг та навчанні соціальних працівників. Крім того, він сприятиме відновленню систем водопостачання, санітарно-гігієнічних закладів в школах. Крім цього в рамках проекту передбачається забезпечення шкіл обладнанням, меблями, предметами першої необхідності і навчальними матеріалами. Проект буде реалізовано протягом 12 місяців. Його загальний бюджет складає 5 млн 782 тис. долл.