ua en ru

Україна взяла на себе зобов'язання щодо євразійської інтеграції у великому договорі з Росією, - Медведчук

У великому договорі з Росією Україна взяла на себе зобов'язання про євразійську економічну інтеграцію. Про це у своєму блозі пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"30 серпня народний депутат Сергій Терьохін зареєстрував у Верховній Раді України законопроект №3147 "Про припинення участі України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) і про внесення змін у деякі закони України з питань міжнародних договорів". Даний проект закону цікавий тим, що в ньому, здається, вперше на законодавчому рівні озвучений набір претензій до ЄЕП і МС", - пише Медведчук.

За його словами, згідно з документом, Україну не задовольнило рішення інших учасників ЄЕП, відмовитися від створення зони вільної торгівлі без винятків; вільного переміщення послуг і робочої сили, відмовилися ввести консенсусне голосування в регулюючому органі, і утриматися від делегування частини суверенних повноважень наднаціональним органам.

"Відразу хочу сказати про консенснусном голосуванні і наднаціональних органах... Всі рішення в Митному союзі ухвалюються виключно консенсусом, тобто кожна сторона має право вето на будь-яке рішення. З урахуванням саме цієї обставини, а також того, що Україна вступила в ЄЕП із застереженням здійснення діяльності в частині, що не суперечить Конституції (а МС - це частина ЄЕП), відпадає загроза для нашої країни в існування наднаціональних органів", - підкреслив Медведчук.

Він нагадав, що коли говорять про ЗВТ без вилучень і винятків, то зазвичай маються на увазі російські енергоресурси, проте в Митному союзі ціни на газ однакові і рівні внутрішньоросійськими.

"Російське керівництво не раз заявляло, що в разі вступу в МС і Україна отримувала б газ за ціною 164 дол. за тис. куб. м", - нагадав лідер руху "Український вибір".

У той же час, за словами Медведчука, Україні є на що ображатися на ЄС.

"Зона вільної торгівлі? Так вона вільна тільки для європейського імпорту в Україну. Тоді як український експорт в ЄС ретельно перевіряється по європейським стандартам, а ряд товарів навіть квотується, причому в окремих випадках квоти встановлені нижче реального рівня експорту в останні роки. Фактично це означає, що в ЄС буде ввозитися не те, що ми хочемо продати, а те, що у нас хочуть купити, не створюючи конкуренцію своїм виробникам. Наприклад, насіння соняшнику - хоч завались (в ЄС його вирощування обмежена - в силу екологічної шкоди), а літаки - вибачте. Переговори по Ан-70 закінчилися тим, що європейці побудували свій подібний літак, як вважають експерти, використовуючи українсько-російську техдокументацію, яку Україна Європі просто подарувала", - зазначає Медведчук.

Крім того, "повноправні" члени ЄС Румунія і Болгарія чекають на приєднання до Шенгенської угоди, незважаючи на те, що всі умови приєднання виконані вже майже три роки тому, а Україна на рівноправне членство навіть не претендує.

"Суверенітет? Ви про що? Як ми зараз бачимо, весь консенсус зводиться до того, що український парламент слухняно приймає закони, які вважав потрібними приймати Брюссель. При цьому ключові пункти Угоди, яку планується підписати у Вільнюсі - ті, що стосуються зони вільної торгівлі, - запрацюють навіть без ратифікації Верховною Радою. Хоча ні з одним договором про ЗВТ такого не було. Обмеження суверенітету у вигляді торгівлі, вільної від парламентської ратифікації, нам підносять як видатне досягнення. Далі буде так само - Україні будуть диктувати, що вона повинна робити, і зустрічати повний консенсус з боку офіційного Києва. Оскільки право голосу в керівних органах ЄС Угодою про асоціацію не передбачено - ми прагнемо до європейських стандартів, а в ЄС знають, що це таке", - вважає Медведчук.

Крім того, як зазначає Медведчук, автор законопроекту - Терьохін запевняє, що оскільки Україна стала членом СОТ раніше Росії, то вступ в Митний союз вимагатиме її виходу з СОТ.

"Краще б Терьохін пояснив це керівництву Вірменії, яка зараз заявила про намір вступити в МС, незважаючи на те, що вона є членом СОТ з 2003 р. (раніше не тільки Росії, але й України) і має один із найнижчих митних тарифів у цій організації. При цьому Росія і інші країни-учасниці ТЗ публічно обіцяли Україні компенсувати претензії держав-членів СОТ від підвищення мит до рівня країн МС. І обсяг компенсацій склав би 1,9 млрд дол. щорічно", - пише Медведчук.

Що ж стосується внутрішніх правил ТЗ, то ще в жовтні 2011 р. всі його норми приведені у повну відповідність з нормами СОТ.

Разом з тим Медведчук погоджується з автором законопроекту в тому, що вихід з ЄЕП не зупинить зобов'язання в рамках СНД.

"Це правда - не зупинить. Але ось ставлення країн СНД і, головне, його ядра - країн МС, до України зміниться. Важко сказати, наскільки далеко підуть країни-учасниці ТЗ, але ідея їх виходу ЗВТ з СНД вже прозвучала", - нагадує він.

Лідер руху "Український вибір" запитує, як розцінювати діяльність людей, які "досягли" вступу України до СОТ на разюче невигідних умовах, що стало однією з причин економічної кризи 2009 р., а тепер намагаються втягнути країну в угоду про асоціацію і ЗВТ з ЄС, що загрожує багатомільярдними втратами для бюджету і вибуховим зростанням безробіття?

"Легко ставити питання про законодавче неучасть України в ЄЕП, в якому вона фактично не бере участь. Однак навіть якщо парламент ухвалить законопроект Терьохіна, зобов'язання України щодо створення Єдиного економічного простору з Росією все одно залишаються. Бо ці зобов'язання зафіксовані в двосторонньому Великому договорі 1997 року", - зазначає Медведчук.

Він нагадав, що у статті 13 договору сказано, що сторони розвивають рівноправне і взаємовигідне співробітництво в економіці, утримуються від дій, які можуть завдати економічної шкоди одна одній. У цих цілях, усвідомлюючи необхідність поетапного формування та розвитку загального економічного простору шляхом створення умов для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів і робочої сили, сторони вживають ефективні заходи для узгодження стратегії здійснення економічних реформ, поглиблення економічної інтеграції на основі взаємної вигоди, гармонізації господарського законодавства.

"Щоб бути послідовним і зняти всі правові підстави для євразійської інтеграції, Терьохіну треба подавати законопроект про денонсацію договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією, скріпила, між іншим, нинішні кордони", - зазначив Медведчук.