ua en ru

Україна виконує всі умови кредитних і торговельних угод з Китаєм, - Мінагрополітики

Китайська сторона задоволена співпрацею з Україною в рамках кредитних угод на поставки зерна. Про ризики невиконання домовленостей між партнерами чи судові спори не йдеться. Більше того, цього року поставки зернових до Китаю зростатимуть. Про це повідомили в посольстві КНР в Україні. Успішне виконання українсько-китайських угод підтвердили також в Мінагрополітики та ПАТ "ДПЗКУ".

В посольстві Китаю спростували інформацію про те, що китайська сторона має претензії до ПАТ "ДПЗКУ" стосовно виконання кредитних угод на поставки українських зернових до КНР.

"В останні місяці в Україні склалася непроста політична та економічна ситуація. Тому не дивно, що всі хвилюються за виконання міжнародних угод. Але у нашому випадку це більше панічні заяви, ніж реальність. Китай не має підстав для того, аби розривати будь-які домовленості з України чи звертатися до суду. Навпаки - обидві сторони угоди чітко виконують свої зобов'язання за кредитними та торговими контрактами", - запевнили в посольстві.

Дану інформацію також підтвердили в Міністерстві аграрної політики та продовольства. "Жодної офіційної інформації про те, що китайська сторона невдоволена виконанням аграрних угод, до нас не надходило. Для цього немає жодних підстав, ні про які збитки чи порушення інтересів держави не йдеться", - прокоментували у відомстві.

У свою чергу Державна продовольчо-зернова корпорація України, яка безпосередньо займається виконанням китайсько-українських угод, детально пояснила, на якому етапі наразі перебувають аграрні взаємини наших країн.

Зокрема, для закупівлі та експорту українського зерна ПАТ "ДПЗКУ" залучила 1,5 млрд. дол. США. Використання цих коштів відбувається траншами та з дотриманням усіх процедур контролю з української та китайської сторін, передбачених для такого рівня угод. Інша ж частина кредитних коштів КНР в обсязі 1,5 млрд. дол. США, передбачена для імпорту товарів та послуг китайського виробництва, поки що не надходила.

"Корпорація своєчасно і в повному обсязі виконує зобов'язання як з обслуговування кредиту, так і з дотримання графіку експортних поставок зерна. На 2013-2014 маркетинговий рік було заплановано поставити до Китаю 4 млн. тонн зерна. Станом на 25 лютого 2014 року держкорпорацією фактично відвантажено за торговими угодами з КНР 2,6 млн. тонн. З них понад 0,3 млн. тонн безпосередньо на внутрішній ринок Китаю", - повідомила прес-служба ПАТ "ДПЗКУ".

Тут також додали, що нещодавно Україна отримала фіто-санітарні протоколи на експорт ячменю і сої. У зв'язку з цим поставки зернових ПАТ "ДПЗКУ" до КНР протягом 2014 року будуть зростати.