ua en ru

Україна під час анексії Криму могла зібрати лише 5 тисяч боєздатних військовослужбовців

Україна під час анексії Криму могла зібрати лише 5 тисяч боєздатних військовослужбовців Фото: Ігор Тенюх

За словами тодішнього міністра оборони, це не вирішило б проблему Криму

Україна в березні 2014 року, коли Росія анексувала Крим, могла зібрати лише 5 тисяч боєздатних військовослужбовців. Про це заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) тодішній міністр оборони України Ігор Тенюх, йдеться в стенограмі засідання.

"Буду говорити відверто. Сьогодні у нас немає армії. Вона системно нищилася Януковичем і його оточенням під керівництвом російських спецслужб. Сьогодні ми можемо зібрати з усієї країни військове угруповання чисельністю 5 тисяч військовослужбовців, здатних виконувати бойове завдання. Їх ми можемо кинути в Крим, але це не вирішить проблему Криму. Ми їх там просто покладемо", - заявив Тенюх.

Міністр заявив, що в Чорному морі знаходиться один фрегат з керованою зброєю - штабний корабель "Вітлі", який вийшов зі Стамбула. "Тому наявність американського фрегата керованої ракетної зброї, якби була домовленість, і він увійшов би за домовленістю в наші територіальні води, - це було б ознакою того, що ми не одні. Це може зупинити Росію", - сказав Тенюх.

Крім того, Тенюх заявив, що в цілому чисельність українських військових, які могли протистояти РФ, становила 15 тисяч чоловік.

"Більшість серед військових - місцеві контрактники. Для них служба - це заробіток. Настрій населення в Криму ви знаєте. Плюс молодь, строковики, які навряд чи будуть воювати. Готових виконувати наказ щодо застосування зброї буде 1,5-2 тисячі максимум", - повідомив міністр.