ua en ru

Україна увійшла в трійку лідерів за рівністю доходів

Україна увійшла в трійку лідерів за рівністю доходів Фото: Україна потрапила в рейтинг ЦРУ

Очолила рейтинг Словенія

Україна посіла друге місце за рівнем рівності доходів. Про це свідчать дані рейтингу, складеного Центральним розвідувальним управлінням США на підставі індексу Джіні.

Розподіл доходів сім'ї - індекс Джині вимірює ступінь нерівності у розподілі сімейного доходу в країні. Чим більше рівнозначний розподіл доходів у країні, тим нижче її індекс Джині (наприклад, скандинавська країна з індексом 25).

Чим більш нерівномірний розподіл доходів у країні, тим вище його індекс Джині (наприклад, країна на південь від Сахари з індексом від 50).

Якщо би дохід розподілявся з ідеальною рівністю, індекс дорівнював би нулю; якби дохід розподілявся з повною нерівністю, індекс становив би 100.

Індекс Джіні в Україні склав 24,6 пунктів. У першу п'ятірку лідерів увійшли Словенія (23,7), яка очолила рейтинг, а також Німеччина (24,8), Швеція (24,9) і Чехія 24,9.

Найбільш нерівномірно розподілені доходи в сім'ях Лесото (63,2), ПАР (62,5), ЦАР (61,3), а також острівних держав Мікронезії (61,1) та острова Гаїті (60,8).

Нагадаємо, Україна піднялася на п'ять позицій у рейтингу свободи ЗМІ.