ua en ru

Україна є наріжним каменем у стосунках Росії та США, - Тіллерсон 

Україна є наріжним каменем у стосунках Росії та США, - Тіллерсон  Фото: Рекс Тіллерсон (U.S. Department of State)

США налаштовані поліпшити відносини з Росією

Україна є наріжним каменем для поглиблення стосунків між Росією та Сполученими Штатами Америки. Про це сказав державний секретар США Рекс Тіллерсон в інтерв'ю CNN.

За його словами, минулий рік у відносинах із Росією був важким та напруженим. Проте і держсекретар, і президент США Дональд Трамп прагнуть мати із РФ більш продуктивні відносини. До того ж, Тіллерсон сподівається на продуктивні зустрічі із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

"Ми повинні бути дуже і відвертими один з одним в тому, що ми обидва - я думаю, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров так само налаштований на те, щоб поліпшити ці відносини. Це складний процес і ми (Тіллерсон та Лавров, - ред.) ясно дали зрозуміти, що наріжним каменем насправді є Україна", - сказав Тіллерсон.

Держсекретар додав, що США та РФ знайшли галузі співробітництва в Сирії, які наблизили до поразки терористичного угрупування "Ісламська держава" в Сирії. Тепер країнам залишається домогтися прогресу в Україні.

"Тому ми намагаємося зосередитися на дійсно великих проблемах між нами, якими є ситуація в Сирії, ситуація в Україні і Східній Європі, а також стабілізація в Східній Європі і розуміння того, що турбує Росію. І у нас є дуже важливі переговори за Договором про СНО і договором про РСМД", - додав Тіллерсон.

Нагадаємо, як заявляв наприкінці грудня 2017 року іальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер, Сполучені Штати після реалізації мінських угод по Донбасу готові лише частково зняти санкції проти Росії.